SİYONİST Netanyahu Hangi İSLAM Ülkesine Gidecek?

Siyonist İsrail’in yarı resmi yayın kuruluşu “Kan”, Tel Aviv’deki üst düzey siyasi kaynaklardan edindiği bilgiler doğrultusunda İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun daha önceden diplomatik ilişki kurmadıkları bir İslam devletini ziyaret etmeye hazırlandığını ve bu bağlamda görüşmelerin sürdürüldüğünü açıkladı.

Kan Muhabiri Gili Cohen, edindiği bilgilere göre Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat’ın ismini açıklamadıkları söz konusu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdiğini, görüşmelerin hala hassasiyetle ve sıklıkla devam ettiğini belirtti.

Cohen, Netenyahu’nun Umman’a yaptığı ziyaretin ve Sultan Kabus’la görüşmesinin basına yansımasının aksine bu ziyaretin gizli tutulacağını, İsrail’in söz konusu ülkedeki karar mercilerini ziyaretin basın önünde gerçekleşmesi için ikna etme çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bu bağlamda Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, New York’ta İsrail Başbakanı Netenyahu ile bir araya geldiğini, bu durumun gizli tutulmadığı gibi planlı bir şekilde de gerçekleşmediğini açıklamıştı. İsrail basını ise Kalla ile yapılan görüşmeyi gizli bir görüşme olarak lanse etmişti.

Endonezya basınında ise bu durum BM’nin Genel Kurul toplantısı kapsamında bir araya geldikleri, Filistin meselesini ve barış yolları üzerine görüştükleri şeklinde yansıtılmıştı. Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı “Eğer bir ülkede barışa katkı sağlamak istiyorsak çatışmanın her iki tarafı ile de görüşmemiz gerekir” diyerek görüşmenin bu kapsamda olduğunu belirtmişti.

Tel Aviv Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Eyal Zisser, Arap dünyasının olan bitene karşı kayıtsız olduğunu ifade etti.

Siyonist Netanyahu’ya yakınlığı ile bilinen “Israel Hayom” gazetesinde yayınlanan makalesinde Zisser “Arap dünyasıyla ilişkilerde altın çağımızı yaşıyoruz. Arap dünyası başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere bölgedeki tehlikeler karşısında siyasi istikrar arayışında… İsrail ise Amerika ile beraber bu tehlikeye karşı çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Arap dünyasının Siyonist İsrail’i “güvenilir dost” olarak tanımladığına dikkat çeken Zisser “Arap dünyası kendi iç meselelerinde boğuluyor. Birçoğunun başını kaldırmaya ve başkalarının sorunlarıyla uğraşmaya vakti yok. Siyonizm-Filistin çatışmasına karşı sabrını ve hassasiyetin kaybeden Arap ülkeleri İsrail’le ilişki kurmak istiyor. Bu anlamda Filistin meselesinin de ilişkilerin iyileştirilmesi hususunda önüne engel olarak çıkmasını istemiyor” dedi ve bütün bunlar karşısında Arapların ve Filistin Devletinin de kabul edebileceği çatışmaları sona erdirebilecek bir çözümün mümkün olduğunu ifade etti.

Zisser Gazze’de yaşanan son çatışmalar ve ardından Liberman’ın istifa etmesi karşısında Arap ülkelerinin Filistinlilere destek olmak adına herhangi bir inisiyatif almamaları üzerine bu fikre vardığını belirtti.