Mısır Yönetimi İsrail İle Akabe Zirvesini Yalanlamadı

Mısır Cumhurbaşkanlığı “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Akabe’de geçen sene Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralı 2.Abdullah ve Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gizli bir görüşme yaptığı” şeklindeki haberlere ilişkin bir yazılı açıklama yayınladı.

Zirvenin yapılıp-yapılmadığı konusuna doğrudan değinilmeyen açıklamada, “Mısır’ın Filistin davasının çözümü, Filistin ile İsrail halklarına güvenli ve istikrarlı bir hayat sağlanması için gerçekleştirilen barış girişimlerine verdiği destek” ifade edildi.

Açıklamada, “Konuyla ilgili haberler Mısır’ın Filistin davasındaki tutumu ile çelişmekte ve yanlış bilgiler içermektedir. Mısır Filistin meselesinin adil, kapsayıcı ve kalıcı çözümü için çaba sarf etmektedir. Bu çerçevede Mısır, başkenti Doğu Kudüs olan ve 4 Haziran 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulması şartıyla iki devletli çözümü desteklemektedir.” ifadelerine yer verildi.

Mısır’ın Filistinli ve İsrailli tarafların görüşlerini birbirine yaklaştırmak için çaba sarf ettiğinin altı çizilen açılamada “Mısır yönetimi barış görüşmelerini tekrar canlandırmak için yapılan girişimleri ve görüşmeleri desteklemektedir.” denildi. Bu cümle Mısır kamuoyunda “zirvenin resmen yalanlanmadığı” şeklinde algılanmasına neden oldu.

Haaretz gazetesinde yer alan “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, geçen yıl Ürdün’ün Akabe kentinde dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gizli bir görüşme gerçekleştirdiği” iddiası dün İsrail radyosu tarafından doğrulanmıştı.