MALEZYA: İSRAİL, Cani Bir Devlet Geleneği!

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, İsrail’in uluslararası hukuka riayet etmediğini ve Filistin topraklarında işgal ve Yahudi yerleşimi faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Muhammed, ülkesinin İsraillileri “cani bir devletten gelenler” olarak gördüğünü ve İsraillilerin Malezya’da istenmediklerini bildirdi.

Mahathir Muhammed bu açıklamaları Viyana’da Birleşmiş Milletler binasında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin Malezya’nın İsrailli sporculara vize vermemesi konusundaki sorusu üzerine yaptı.

Malezya’nın ev sahipliği yapacağı “2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası”na katılmak isteyen İsrailli yüzücüleri ülkeye almama kararının ardından, Malezya hükümeti, gelecekte İsrail’in içinde olduğu herhangi bir etkinliğe ev sahipliği yapmamayı kararlaştırdı.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Malezya’nın işgal rejimiyle diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfuddin Abdullah, kabinenin İsrail vatandaşı temsilcilerin, spor ya da diğer etkinlikler için Malezya’ya giremeyeceklerini doğruladığını hatırlatarak, hükümetin ülkede düzenlenecek paralimpik yüzme şampiyonasına katılmasına izin verilmeyen İsrailli atletler konusunda taviz vermeyeceğini belirtmişti.

Seyfuddin, kabinenin ayrıca, Malezya’nın, İsrail’in ya da temsilcilerinin katıldığı etkinliklere ev sahipliği yapmamaya karar verdiğini, bunun hükümetin İsrail sorununa karşı tutumunu yansıtan bir karar olduğunu söyledi.

Filistin konusunun sadece dini değil, aynı zamanda bir insan hakları meselesi olduğunu söyleyen Seyfuddin, “Bu, ezilenler adına verilen savaşla ilgili” dedi.