Kosova Da İhanet Şebekesine Katıldı ve İsrail İle Normalleşti…

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla ile İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi’nin katılımıyla düzenlenen resmi törende iki ülke arasında normalleşme anlaşmalarına imzalar atıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’in de hazır bulunduğu törende, işgalci İsrail ile Kosova arasındaki diplomatik ilişkilerin başlatılmasına yönelik anlaşmanın yanı sıra iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında siyasi danışma ve ekonomik işbirliği konularında da iki protokol imzalandı.

Tören sırasında yaptığı konuşmada İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi, İsrail ile Kosova arasında varılan anlaşmaları imzalayarak yeni tarih yazdıklarını ve anlaşma için yaptığı arabuluculuktan dolayı ABD’ye teşekkür ettiklerini vurguladı.

Siyonist bakan Ashkenazi ayrıca, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmak için yaptığı başvuruyu onayladığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan yaptığı açıklamada Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Haradinaj-Stublla, anlaşmaların imzalanmasını “tarihi bir gün” şeklinde değerlendirerek, ABD’nin bu çerçevede üstlendiği rolünün olmaması halinde anlaşmanın da mümkün olamayacağının altını çizdi.

Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, Kosova’nın, Kudüs’te büyükelçilik açacak nüfusunun büyük bölümü Müslüman ilk ülke olacağını ifade etmişti.

ABD Başkanı Trump, 2017 yılında, İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıdığını açıklamış ve ABD elçiliği Mayıs 2018’de Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmıştı. Ardından BAE ve Bahreyn başta olmak üzere bazı ülkeler işgalci İsrail’le normalleşme yoluna giderek İslam âlemi ile Filistin davasını sırtından bıçaklamayı yeğledi.