Korona Nedeniyle Kudüs ve Mescidi Aksa’da Buruk Ramazan

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her yıl düzenli olarak süslemelerinin yapıldığı işgal altında ki Kudüs caddelerinde şimdi sessizlik hâkim. Süslemelerin yapılmadığı sokaklar bomboş. Kudüslü bedenlerin, ruhların alışageldiği namazlar Mescidi Aksa’da kılınmıyor, sevinç naralarının yükseldiği havalar durgun.

İsrail’in işgali altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da ilk teravih namazı, koronavirüs salgını nedeniyle tedbirler alınarak kılındı.

Mescidi Aksa aşkı

Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken Ramazan’ın ilk teravih namazına az sayıda kişi katılabildi. İlk teravih namazı sadece 15 kişiden oluşan bir cemaatle eda edildi. Mescidi Aksa’nın içi de avlusu da yüce kitabımız Kur’anı Kerim bülbüllerinden ve ibadet aşkıyla yanan abidlerden yoksundu.

Doğu Kudüs’te bulunan Mescidi Aksa’da İslami Vakıflar Dairesi çalışanları salgına karşı sosyal mesafe kurallarına uyarak Ramazan’ın ilk teravih namazını kıldı. Mescidi Aksa’nın diğer alanları ise tamamen boş kaldı.

Mescidi Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani yaptığı açıklamada, 22 Mart’ta korona virüs nedeniyle Mescidi Aksa’nın kapatıldığını ancak ezan ve namazlara Mescidi Aksa’daki çalışanlar tarafından devam edildiğini söyledi.

Ramazan ayında da Mescidi Aksa’daki çalışanlar tarafından teravih namazlarının kılınacağını belirten Kisvani, Filistinlileri evlerinde namaz kılmaya çağırarak, “Camiler kapalı ama Allah’ın kapıları kapatılmadı. Evlerde namazınızı kılın ve bu salgından kurtulmak için dua edin” dedi.

Kudüs İslami Vakıflar Dairesi, geçen haftada koronavirüs nedeniyle Mescidi Aksa’nın Ramazan ayında da ibadete açılmayacağını duyurmuştu.

Diğer taraftan işgal altındaki Kudüs sakinlerinden Henadi el-Halevani, Mescidi Aksa’nın kapalı kalmaya devam etmesi yönünde alınan kararın zor bir karar olduğunu ama Filistinlilerin canlarını korumak için gerekli olduğunu vurguladı.

Kudüslü ativist el-Halevani, “Mescidi Aksa’da bu yıl ramazan kokusunu alamadık. Ama evlerimizi güzel süslere süsledik. Kuran-ı Kerim okuma ve anlama programları düzenledik. Biz her ne kadar evlerde karantina altında olsak da, Mescidi Aksa kalbimizde olmaya devam edecektir.” İfadelerini kullandı.