Kolombiya, Siyonist İsrail Elçisini Ülkeden Kovdu

İsrail ve Filistin Direnişi arasındaki çatışmalar Kolombiya ve İsrail diplomatik münasebetlerini de etkiledi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail’in Kolombiya Büyükelçisi Gali Dagan’ın Kolombiya Devlet Lideri Gustavo Petro’ya “saygısızlık” yaptığını belirterek, “Evrensel diplomasi tarihi, İsrail’in Kolombiya Büyükelçisinin Kolombiya Devlet Lideri Gustavo Petro’ya yönelik anlamsız kibrini bir milat olarak kaydedecektir. Utanç verici. En azından özür lisana ve ülkeyi terk et” dedi.

Bakan Levya’nın açıklamasının akabinde İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Büyükelçi Dagan’ı İsrail’e geri çağırdı.

Filistin İçin Asil Duruş

Filistin’de yaşanan katliamlara karşı Filistin’in yanında olduğunu belirten Kolombiya Devlet Lideri Petro’nun açıklaması sonrası İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Kolombiya’ya güvenlik materyalleri ihracını durduracaklarını tabir etmişti.

Gerekirse İsrail İlişkileri Askıya Alınır

Haiat’ın tehdidinin akabinde Devlet Lideri Petro ise, “Eğer İsrail ile olan bağlantılarımızı askıya almamız gerekiyorsa alırız. Gazze’deki soykırımı hiçbir biçimde desteklemiyoruz” sözlerini kullannış, Kolombiya’nın bağımsız bir ülke olduğunu, kendisine yapılan hakaretin tolere edilmeyeceğini vurgulamıştı.

Kolombiya’nın uyuşturucu kartelleriyle olan savaşında İsrail’den gelen yardım büyük rol oynuyor.