Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Ed-Dayf Kimdir – Hakkında Bilgi?

Filistin Direnişinin önde gelen gruplarından Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin El-Kassam Tugaylarının genel komutanı ve İsrail medyasının kendisine verdiği isimle “Hayalet” lakaplı Muhammed Ed-Dayf…

Gerçek ismi Muhammed Diab İbrahim el-Mısri olan Komutan Muhammed Ed-Dayf, döşemecilik yapan bir babanın oğlu olarak 1965 yılında Han Yunus şehrindeki mülteci kampında yoksul bir ailenin evinde dünyaya geldi. Gazze’deki İslam Üniversitesi’nden mezun oldu.

Komutan Ed-Dayf aynı zamanda “Ebu Halid”, “Hayalet” ve “Hamas Generali” olarak da bilinir.

Erken dönemde 1987’nin sonlarında resmi olarak kuruluşu ilan edilen Direniş Hareketi Hamas’ın saflarına katıldı.

1989 yılına gelindiğinde, Hamas hareketine yönelik geniş çaplı tutuklamalar yapan Siyonist İsrail işgal güçleri Muhammed Dayf’ı da tutukladı. 16 ay yargılanmadan cezaevinde kaldı ve daha sonra serbest bırakıldı. 

Komutan Dayf, İsrail işgal cezaevinden çıktıktan sonra askeri yapı ve iskeletini teşkil etmeye başlayan Hamas’ın askeri kanadı durumundaki Şehit İzzeddin Kassam Tugayları bünyesinde askeri kanadın oluşmasında aktif çalışan öncü kadronun içinde yer aldı.

Eşi ve Bebeği Şehit Oldu

Siyonist işgal rejiminin arananlar listesinde birinci sırada yer alan Muhammed Dayf, işgalcinin bütün suikast girişimlerinden ve saldırılarından kurtuldu.

2014 yılında meydana gelen Yenilmiş Ekin Savaşı’nda işgal ordusunun suikast amacıyla Gazze’deki evini bombalaması sonucu eşi ve bebeği şehit olmuştu.

Hamas generali dört suikast girişiminden kurtuldu; bunlardan biri onun bir gözüne ve yüzünün yanmasına mal oldu ve onu kısmen felçli bıraktı.

Şu anda hiç kimse Komutan Ed-Dayf’ın görüntüsünün neye benzediğini bilmiyor. Komutan Ed-Dayf, yüzündeki bozulmalar nedeniyle ve İsrail’in bunları Direniş destekçilerine karşı kullanmasını engellemek için resim çektirmekten kaçındı.

Gölgelerde Yaşayan Komutan

Onu tanıyanlar “o, ara sıra insanların arasında görünür. Tamamen felçli değil, ayakta durabiliyor ve kısa mesafelerde yürüyebiliyor” diyorlar.

Özel hayatı ise, Hamas içindekiler için bile tam bir sır. Örgüt içindeki kaynaklar, “Ebu Halid’in şu anda evli mi yoksa bekar mı olduğu bilinmiyor” diyorlar.

Siyonist işgal rejiminin 1994 yılından beri kendisiyle uğraştığı, ulaşmaya çalıştığı, tutuklamak veya tasfiye etmek istediği Muhammed Dayf’ın şimdiye kadar önden çekilmiş bir resmi yoktur. Zindanda iken çekilen ve kimliğindeki eski fotoğrafın dışında kendisine ait bir fotoğrafı bulunmamaktadır.

Direniş Projelerine Öncülük Ediyor

Siyonist işgal rejimi, Kassam Tugayları’nın askeri yönden gelişmesinin ve Gazze’de yerin altında bir direniş şehri inşa etmesinin arkasındaki kişinin Muhammed Dayf olduğunu ifade ediyor.

Sadece bu değil tabii. Direnişin füze menzillerini artırıp geçen yıl meydana gelen savaşta Tel Aviv’i vuracak füzelerin geliştirilmesi de Dayf’a dayandırılıyor. 

Hem direniş içinde hem de işgal rejiminde Muhammed Dayf büyük bir askeri dahi olarak zikrediliyor. Onun bu özelliği Filistin halkına güven verirken, işgal rejimini tedirgin ediyor. 

Siyonist gazetelere bu konuda demeç veren Siyonist istihbarat mensupları, Muhammed Dayf’ı tasfiye etmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını gizlemiyorlar.

Direnişin Yeni Stratejisine Yön Verdi

Komutan Ed-Dayf, El Kassam Tugayları’nın İsrail işgaline karşı yürüttüğü önceki savaşların arkasındaki beyindi. Hayalet daha sakin zamanlarda, Direniş’i güçlendirmek için silahlandırma ve eğitim çalışmalarında yer aldı.

Ed-Dayf altı yıl kaybolduktan sonra kısa bir ses kaydıyla yeniden ortaya çıktı ve Filistin halkına, İsrail’e ve ateşkes için müzakere eden herkese – ister Filistin Yönetimi, ister diğer Müslüman yönetimler ya da isterse kendi grubunun siyasi bürosu olsun – hitap etti.

Direniş’in koşullarını vurguladı, bir kez daha savaşın, Gazze ablukası kalkıncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Aynı zamanda Direniş’in, “komşu köylerdeki Yahudi işgalci yerleşimcilere saldırmaktansa İsrail ordusuyla çatışmayı ve elit askerleri öldürmeyi” seçtiğini vurguladı.

Dayf bu açıklamasıyla, El Kassam Tugayları’nın operasyonlarında yeni bir aşamanın çerçevesini çizdi ve 1996 yılında Yahya Ayyaş’ın (Batı Şeria’daki El Kassam Tugayları lideri) şehit edilmesine misilleme olarak bizzat kendisinin Şehadet Operasyonları planlaması gibi örneklerin aksine, intihar operasyonlarına yönelmeyeceğinin sinyalini verdi.

Direniş’i Destekleyen Tüm İslam Ülkelerini Benimsiyor

Dayf, El Kassam Tugayları’nın şahinlerinden biri. Müzakerelere inanmıyor ve barış görüşmelerinin özgür Filistin’e giden yolu açacağını düşünmüyor. Ona göre yanıt, direniştir.

Arap rejimlerinden nefret ediyor, çünkü onların da Filistin’i özgürleştirmeyeceğini biliyor. İran’la, Lübnan’daki Hizbullah’la ve Filistin Direnişi’ne silah sağlamak isteyen herkesle ittifak kurulması gerektiğine inanıyor.

İran’ın El Kassam Tugayları’nı silahlandırmadaki rolünü inkar etmiyor. Bunun “İslam ümmetinin görevi” olduğunu söylediği aktarılıyor.

İsrail’in Baş Edemediği Komutan

İsrail işgal güçlerinin Muhammed Ed-Dayf’ın peşine düştüğü 1991 yılından bu yana işgal rejiminde yedi başbakan değişti.

Aynı dönemde onlarca askeri ve sivil liderin gelip geçtiği ve bazılarının geberdiği, buna rağmen işgal rejiminin kâbusu haline gelen Ed-Dayf ile nasıl baş edeceğini bilemediği bir gerçek.

Muhammed Ed-Dayf’ın kara listeye alınmasından bu yana işgal rejiminde İzak Şamir, Şimon Peres, İzak Rabin, Ariel Şaron, Ehud Barak, Ehud Olmert, Benyamin Netanyahu ve Naftali Bennett başbakanlık koltuğuna oturduğu ve Allah’ın izniyle hiçbiri de El-Kassam Tugayları Genel Komutanı’yla baş edemedi.

Komutan Dayf’ın hikayesi şimdilik sır olarak kalacak. İsrail’in kalbine korku salan bu adam hakkında yalnızca şehit olduğu zaman haber alacağız. Direniş’in liderleri, şehadet anlarına kadar bir sır olarak kalırlar, gerçek yüzleri ve resimleri bilinmez.