Kassam Komutanı Ed-Dayf’ın Babası ve Sırdaşı Diyab El-Mısri

Hacı Diyab El-Mısri’nin hayatı kırk yıl önce işgal altındaki Filistin topraklarındaki Kevkeba köyünden zorla çıkarılmasıyla farklı bir aşamaya girdi. Onun bundan sonraki hayatı, öncesinden çok farklı olacaktı. Bu aşamayı önemli kılan, direnişle doğrudan ilgili olmasıdır. 

Bu aşama ve sürecin sembolü oğlu Muhammed’dır. Direniş sahasında gösterdiği gayret ve başarısıyla, cihad dolu hayatında işgalcinin kendisini sürekli takip edip kovalaması sonucu kendisine ‘Dayf (misafir)’ lakabı verilmişti.

Diyab El-Mısri, 17 Mart Perşembe günü 90 yılı geçen bir ömrün sonunda Rabbine yürüdü. El-Mısri hayatı boyunca hep oğluna destek çıktı; yanında durdu ve sırlarını hep sakladı. Oğluna gösterdiği koruyuculuk nedeniyle onun, güvenlik koordinasyonu yoluyla işgalciye yardım eden işbirlikçilerin boğazına saplanan bir diken olmasını sağladı. 

El-Mısri köyünden sürgün edildikten sonra Han Yunus mülteci kampına yerleşip burada yaşadı. 4’ü kız, 4’ü erkek 8 çocuğu vardı. Döşeme işiyle uğraşıyordu. Ailesini bununla geçindiriyordu. Eşi Halime, 14 Ocak 2011 tarihinde 74 yaşındayken vefat etti. 

Han Yunus mülteci kampında ailesinin geçiminin yanında eğitimiyle de ilgilenen babanın çocuklarını gönderdiği okuldan Han Yunus sokaklarında işgalciye karşı direnen Muhammed gibi çocukları mezun oldu. 

Şu anda Hamas’ın askeri kanadı durumundaki Şehit İzzeddin Kassam Tugayları’nın Genel Kurmay Başkanı olan Muhammed Dayf’ın babasının cenazesi, büyüdüğü Han Yunus’un sokaklarında onun eğitimiyle yetişen yüzlerce Filistinlinin omuzunda son yolculuğuna uğurlandı. 

Büyük Cami’de kılınan cenaze namazının ardından defin için kaldırılan cenazeye Hamas’ın liderlerinin yanı sıra, sahadaki milli ve İslami çevrelerle büyük bir halk kitlesi iştirak etti. Hacı El-Mısri’nin yakınları arasında komutan Muhammed Dayf’ın çocuklarının olması dikkat çekti. 

Hamas Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, Kassam’ın Genel Kurmay Başkanı Muhammed Dayf’ın babası El-Mısri’nin vefatı ile ilgili taziye mesajı yayınladı.

Heniyye mesajında “Allah’a ve kadere imanımızdan hareketle Şehit İzzeddin El-Kassam Tugayları Genel Komutanı kardeşimiz komutan Muhammed Dayf (Ebu Halid)’in babası Hacı Diyab El-Mısri’nin vefatı nedeniyle taziyelerimizi sunuyoruz… Halkımıza ve ümmetimize Filistin’in adam gibi adamlarından sabırlı ve fedakâr değerli bir baba ve Filistin topraklarında direniş sembolü bir zatın babası için taziyelerimizi sunuyoruz.” dedi. 

Diğer taraftan cenaze töreninde kısa bir konuşma yapan Filistin Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr da, “Halkımız ve ümmetimiz bugün Filistin’in mücahit ve sabırlı adamlarından birini son yolculuğuna uğurluyor. Filistin’de Genel Kurmay Başkanı olan Muhammed Dayf başta olmak üzere arkasında 11 mücahit ve direnişçi bıraktı..” dedi.  

Konuşmasında devamla, “Böyle bir zatı son yolculuğuna uğurladığımızda, bütün dünyaya ‘Filistin’i özgürleştirinceye kadar ilkelerimize bağlı olarak sabrederek yürümeye devam ediyoruz’ mesajı veriyoruz. Geçen yıl meydana gelen Kudüs Kılıcı Savaşı, yenilmez diye lanse edilen orduyu yenmesinden sonra işgalcinin bir palavra olduğunu ortaya koydu.” ifadesini kullandı.