İsrail’in Gazze’de Yaptığı Yıkım – 570 Milyon Dolar

Dünya Bankası, işgalci İsrail’in, mayıs ayında abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik savaş uçakları, toplar ve mermilerle düzenlediği saldırıların, bölgede tahmini 570 milyon dolar zarara yol açtığı tespitinde bulundu.

Dünya Bankası’nın, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Gazze’deki yerel özel sektör temsilcileri ile iş birliği yaparak hazırladığı raporun sonuçlarına göre, siyonist İsrail’in Gazze’ye yönelik 11 gün devam eden barbar saldırılarının neden olduğu tahribatların onarımı ve yaraların sarılmasının yanında acil ve kısa vadeli toparlanma için 485 milyon dolara yakın finansmana ihtiyaç duyuluyor.

Dünya Bankası, 140-180 milyon dolar zararla sosyal sektörlerin İsrail saldırılarından en çok etkilenen alan olduğunu belirterek, saldırıların, 105 ila 190 milyon dolar arasında ekonomik kayba sebep olduğuna dikkat çekti.

Raporda, en çok etkilenen diğer iki sektörün ise, tarım, hizmet, ticaret ve sanayi alanlarını kapsayan üretim ve finansal sektörler olduğu ifade edildi.

Raporda, “İlk 24 ayda toparlanmanın sağlanması için gereken mali ihtiyaç 485 milyon doları buluyor.” ifadelerine yer verildi.

Uzun yıllardır abluka zulmü altında çaresizliğe terk edilen Gazze Şeridi’nde var olma mücadelesi veren Filistinli direniş grupları, siyonist askerlerin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü İsrail’e 18.00’e kadar süre tanımıştı.

İsrail güçlerinin Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah’tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları, İsrail’e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik “Surların Muhafızı” adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.