İsrail’in Bir Gazze Yenilgi İtirafı Daha Ortaya Çıktı

Gazetenin kaynaklardan edindiği bilgiye göre Bakanlar Kurulunda Gazze’deki söz konusu savaşın İsrail’in tüneller karşısındaki başarısızlığını ortaya koyduğu belirtildi.

Gazeteye sızan bilgilere göre İsrail Başbakanı Netanyahu, söz konusu oturumda Eğitim Bakanı Naftali Bennett’ın “Tüneller için acil plan yapılmasını talep ediyorum” demesinin üzerine tüneller için henüz çözüm bulunamadığını itiraf ediyor. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Beny Gantz ise bu hususu kritik olarak görmediğini belirtiyor.

Filistinli askeri uzman Vasıf Arikat konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede direnişin kullandığı tünellerin etkin bir silah görevi gördüğünü, hem İsrail halkını hem de orduyu çok endişelendirdiğini; İsrail’in tüm teknolojik imkanlarını ve istihbarat servislerini harekete geçirmesine rağmen bu soruna çözüm üretemediğini ifade etti.

Ayrıca Arikat, Bakanlar Kurulundan sızan bu bilgilerin İsrail hükümeti içerisindeki anlaşmazlığın boyutunu ortaya koyduğunu belirtti. İşgal güçlerinin olası bir savaş için özellikle tüneller üzerinden tatbikat yürütmeye başladığını ifade eden askeri uzman, tüm çabalarına rağmen bir ilerleme kaydedememiş olmalarının İsrail’i Gazze’de savaşa girmeden önce bin kere düşünmeye mecbur bıraktığına dikkat çekti.

Tünellerin direniş güçlerine büyük imtiyazlar sağladığına işaret eden Arikat, bu sayede hedeflerine doğru özgürce hareket edebildiklerini, direnişin silah ve füze gücünün boyutunun asla öğrenilemediğini ve yine tüneller sayesinde işgal altındaki İsrail topraklarına geçiş yapılabildiğini, bu durumun da İsrail açısından stratejik bir tehdit olduğunu ifade etti.

Gazetede yer verilen 2014 Savaşı öncesinde ve sonrasında Bakanlar Kurulunda yapılan konuşmalar işgal hükümetinin kendi içerisindeki anlaşmazlığını ortaya koyuyor.