İsrail’i Kudurtan O RAPORUN DETAYLARI

BM tarihinde ilk defa, İsrail’i belgeleriyle açık ve net şekilde ırkçı bir devlet olmakla suçlayan rapor İsrail’i çıldırttı. BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) tarafından yayımlanan ve gelen baskılar sonrası ESCWA Genel Sekreteri Rima Halef’in istifasıyla geri çekilen rapor, İsrail’in, “ırk ayrımcılığını” belgeliyor, bu insanlık suçuna karşı uluslararası toplumu, BM ve üye devletleri harekete geçmeye davet ediyordu.

GÖZAT  Hamas ve İslami Cihad: BM Sekreteri, İSRAİL'İ CESARETLENDİRDİ

Komisyonun araştırmasına göre, İsrail kanunlarının ırkçı yönünü ispatlayan delillerden başlıcası toprak politikası. İsrail’in uluslararası alanda tanınmış topraklarının yüzde 93’ü Yahudilere ait; Sahip oldukları mevcut mal varlığı dışında, Yahudi olmayan vatandaşlar bu toprakları kullanamıyor veya satın alamıyor.

DEMOGRAFİ MÜHENDİSLİĞİ

Rapora göre; İsrail, kanunların kendisine verdiği yetki ile “demografi mühendisliği” yaparak İsrail’in Yahudi devleti özelliğini koruyor ve sağlamlaştırıyor.

GÖZAT  Hamas: UNESCWA Kararına Sahip Çıkılmalı

Bunun en bilinen örneği, hangi ülkeden olduklarına bakılmaksızın dünyadaki Yahudilere İsrail’e girme ve İsrail vatandaşlığı hakkı veren yasa. Bununla beraber, aslen Filistin-İsrail topraklarından olduğunu belgeleyen Filistinlilere ise bu haklar verilmiyor.

APARTHEİD REJİMİ

İsrail’de Yahudiler ile Yahudi olmayan vatandaşlar aynı haklara sahip değil. İsrail vatandaşı 1 milyon 700 bin Filistinliyi kapsayan özel medeni kanun, vatandaşlık ile ırkları birbirinden ayırmıyor. İsrail kanunlarında bulunan “ulusal haklar” sadece Yahudiler için geçerli. Kanunlar ile sağlanan bu haklar, İsrail vatandaşı olmayan ancak İsrail-Filistin’de yaşayan Yahudiler için de geçerliyken, Yahudi olmayan İsrail vatandaşları ise “ulusal haklar”dan yararlanamıyor.

GÖZAT  BM: İsrail SİSTEMATİK IRKÇILIK Yapıyor

FİLİSTİNLİLERE ASKERİ KANUN

Rapora göre; 2 milyon 700 bini Batı Şeria’da, 1 milyon 900 bini Gazze Şeridi’nde olmak üzere toplam 4 milyon 600 bin Filistinli için İsrail askeri kanunları uygulanıyor. Bu kişilere, her türlü “insanlık dışı muamele” yapılıyor ve bu uygulama rutin bir şekilde sürdürülüyor.

GÖZAT  BM: İsrail SİSTEMATİK IRKÇILIK Yapıyor

İSRAİL’E YAPTIRIM ÇAĞRISI

Raporun son bölümünde, uluslararası topluma, BM ajanslarına ve BM üyesi devletlere, ırk ayrımcılığı yapan bir devlete yaptırım uygulamak ve bu durumu önlemek konusundaki sorumlulukları hatırlatılıyor. Sivil toplum kuruluşları ve bireylere de İsrail’e her alanda baskı uygulamanın ahlaki ve siyasi görev olduğu ifade ediliyor.

GÖZAT  İsrail-Amerika Baskısı BM'de İstifa Getirdi

Raporu hazırlayan komisyonda, BM’nin Filistin’deki eski İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Falk ve Illionis Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Virginia Tilley de yer aldı.

BM SEKRETERİ BOYUN EĞDİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İsrail’i ırkçılıkla suçlayan bu raporun derhal geri çekilmesini istemiş, bunun üzerine ESCWA Genel Sekreteri Rima Halef, geçen cuma günü istifa ettiğini açıklamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Rima Halef’e “Filistin Yüksek Nişanı” verme kararı almıştı.