İsrail’e Karşı Altı Boş Demeçlerin Filistin’e Faydası Yok

Hamas, Arap ülkelerine ve uluslararası camiaya, İsrail’in Batı Şeria’yla ilgili ilhak planına karşı somut ve caydırıcı adımlar atmaları çağrısında bulundu.

Hamas, Arap ülkelerini ve uluslararası toplulukları, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme planlarını önlemeye yönelik ciddi ve etkili adımlar atmaya çağırdı.

Hareket sözcüsü Hazim Kasım yaptığı yazılı açıklamada, “Arap ülkeleri ile uluslararası camianın, İsrail’in ilhak planını reddeden tutumunu takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kasım ayrıca, “İşgal rejiminin ilhak planlarının önlenmesi konusunda İsrail ve ABD yönetimine baskı yapılmasını ve bunun için gerekli olan ciddi ve somut adımların atılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İsrail’in, kanunlara aykırı davranmayı ve uluslararası hukuku hiçe saymayı ilke edindiğini vurgulayan Kasım, sosyal medya üzerinden yayınlanan kınama mesajlarının ve televizyon ekranlarında duyurulan siyasi tutumların yeterli olmadığının altını çizdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı Orta Doğu barış planında, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin “İsrail’in toprağı” olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin’e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD’li ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin “ilhakı” için Batı Şeria’da haritalandırma sürecini başlatmıştı.

Netanyahu, koalisyon hükümetinin yemin töreni öncesi 17 Mayıs’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “ilhak” etmenin vaktinin geldiğini söylemişti.