İsrail’e Filistin Milletvekilleri Çağrısı

Filistinli, Arap ve Avrupalı siyasetçiler, İsrail’in Filistinli milletvekillerine yönelik ihlallerine tepki göstererek, İsrail hapishanelerindeki sayıları 12’ye ulaşan Filistinli vekillerin serbest bırakılması ve İsrail’e yaptırım çağrısı yaptı.

Filistin Yasama Konseyi’nin Gazze’nin batısındaki Commodore otelinde düzenlediği, “Milletvekillerinin kaçırılması, siyasi korsanlık ve demokrasiye el koymaktır” başlıklı sempozyuma Filistinli milletvekillerinin yanı sıra Arap ve Avrupalı parlamenterler tele-konferans yöntemiyle katıldı.

GÖZAT  İsrail, Filistin Milletvekilini Göz Altına Aldı

İsrail’in geçen ay Batı Şeria’nın güneyindeki El-Halil kentinde Hamaslı milletvekili Semira el-Halayika’yı gözaltına almasına tepki gösteren katılımcılar, İsrail’in Filistinli milletvekillerine yönelik bu tavrını “uluslararası kanunların ihlali” olarak değerlendirdi.

Hamas’a bağlı Değişim ve Islah Bloku Başkanı Mahmud ez-Zehhar, “İsrail, Filistinli milletvekillerini kaçırarak, halkın iradesini kırmayı hedefliyor.” dedi.

GÖZAT  Arap Milletvekili İsrail Meclisinden İstifa Etti

İsrail’in ihlallerine karşı uluslararası arenadaki tepkilerin yetersizliğine dikkati çeken Zehhar, “Arap dünyası ve uluslararası toplumun sessizliği, bizim daha ihtiyatlı ve birlik halinde olmamızı gerektiriyor.” ifadesini kullandı.

Fetih Hareketi milletvekillerinden Eşref Cuma da Filistinli vekillerin 2006’dan bu yana İsrail’in gözaltılarına ve çeşitli ihlallerine maruz kaldığını ifade ederek, “İsrail hala saldırgan bir politika izliyor ve demokrasiyi tanımıyor. Çünkü milletvekillerinin halkı ve davası için çalışmasını istemiyor.” dedi.

GÖZAT  İsrail Kadın Milletvekilinin Yargılanmasını Yine Erteledi

Cuma, Filistinli milletvekillerine, Arap parlamentolarına İsrail’in kendilerine yönelik ihlalleri konusunda açık mesajlar vermek amacıyla, meclisteki bütün grupları kapsayan bir toplantı gerçekleştirme çağrısında bulundu.

İsrail’e Yaptırım Çağrısı

Filistinli milletvekili Mustafa el-Bergusi ise İsrail hapishanelerinde Filistinli 12 milletvekilinin bulunduğuna işaret ederek, “İsrail’in dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri görülmeyen ihlalleri karşısında dünya sessiz kalmasaydı, şimdi milletvekilleri tutuklanıyor olmazdı. Bu uluslararası yasalara ve insan hakları kanunlarının açıkça ihlal edilmesidir.” ifadelerini kullandı.

GÖZAT  Mahmud Abbas Yönetiminden Kendi Milletvekiline Engel

Bergusi, uluslararası toplumu Filistin’e yönelik söz konusu politikalarından vazgeçene kadar İsrail’e yaptırım uygulamaya çağırdı.

Filistinli Milletvekillerine “Yanınızdayız” Mesajı

Sempozyuma Gazze dışından tele-konferans yöntemiyle katılan parlamenterler de Filistinli siyasetçilere destek verdi.

GÖZAT  Gazze'den Esir Kadın Milletvekili Halayika'ya Destek

Cezayirli milletvekili El-Beşir Carallah, “İsrail’in milletvekillerine yönelik saldırısı uluslararası kanunların ve dünyadaki çoğu anayasanın öngördüğü parlamenterlerin dokunulmazlığının ihlalidir.” diye konuştu.

Kudüs İçin Parlamenterler Birliği üyesi olan Carallah, dünyadaki bütün parlamentoları Filistinli milletvekillerine destek vererek, dokunulmazlıklarını korumaya ve bu konuda İsrail’e dava açmaya çağırdı.

GÖZAT  Fransız Milletvekillerinden FİLİSTİN'i TANIMA ÇAĞRISI

İspanyol Siyasetçi: “Yalnız Değilsiniz”

Avrupa Parlamentosu’nun eski üyelerinden İspanyol siyasetçi Ana Miranda da sempozyuma tele-konferans yöntemiyle katıldı. Miranda, gözaltındaki Filistinli milletvekillerine hitaben, “Yalnız değilsiniz, İsrail’in ihlallerine karşı size destek veriyoruz ve alıkonulan bütün parlamenterlerin özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı