İsrail ve Uşak Rejimler, Direniş Eksenine Karşı Yemin Etti

İsrail’in güneyindeki Necef Çölü’nde düzenlenen ve İsrail, ABD, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn dışişleri bakanlarının katıldığı “Necef Zirvesi”nde İran’la mücadele başlığı öne çıktı.

İsrail’in güneyindeki Necef Çölü’nde düzenlenen ve İsrail, ABD, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn dışişleri bakanlarının katıldığı “Necef Zirvesi”nde ” İran tehdidine” karşı ortak mücadele ve Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüm konuları ele alındı. Toplantıda İran’ın vekilleri denilerek İran ile işbirliği yapan Hamas, Hizbullah, Ensarullah gibi oluşumlara dikkat çekildi.

Zirvenin kapanışında ev sahibi Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile mevkidaşları Antony Blinken (ABD), Samih Şukri (Mısır), Abdullah bin Zayid (BAE), Nasır Burita (Fas) ve Abdullatif bin Raşid el-Zayani (Bahreyn) ortak basın toplantısı düzenledi.

Necef Zirvesi ile “tarih yazdıkları” ve ” yeni bir bölgesel mimari inşa ettikleri” değerlendirmesinde bulunan Lapid, “ortak İran tehdidine” işaret etti.

İsrail Dışişleri Bakanı, şöyle devam etti:

“Bu yeni mimari ve inşa ettiğimiz ortak kapasite, başta İran ve onun vekilleri olmak üzere ortak düşmanlarımızı korkutuyor ve caydırıyor. Kesinlikle korkacak bir şeyleri var. Onları durduracak olan ise tereddüt ve uzlaştırıcı olmak değil, kararlılık ve güçtür.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise BAE, Bahreyn ve Fas’ın 2020’de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmaları imzaladığını hatırlatarak, “Bir zamanlar imkansız olan şey mümkün hale geldi.” dedi.

Blinken, İsrail ile anlaşma imzalayan Arap ülkeleri arasındaki diplomatik ve ekonomik iş birliklerinin gelişmesini överek, bu sürecin “bölge halkları için daha barışçıl ve müreffeh bir hayat sağladığını” savundu.

Blinken, “Bu görüşmeler devam edecek. Böylelikle Filistinliler ve İsraillilerin eşit şekilde özgürlük, güvenlik, fırsat ve saygınlık şartlarından yararlanmaları hedefine ulaşmak ve müzakere edilen iki devletli çözümün uygun şartlarının oluşturulması için beraber çalışabiliriz. Son olarak, komşu ülkeler ve ABD açısından dost ülkeler olarak, İran ve uzantıları da dahil ortak güvenlik sorunları ve tehditlerine karşı da birlikte mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.