SİYONİST İsrail’in SURİYE’de Mebam Savaş Stratejisi

Siyonist Rejim askerî makamlardan biri, başlatılmasından altı yıl sonra Mebam savaş stratejisi hakkında değerlendirme yaparak bu stratejinin başarılarından ve zararlarından bahsetti.

Siyonist İsrailliler, özellikle de Siyonist rejim hava kuvvetlerinin bölgedeki bazı ülkelere hava saldırıları yaptığı dönemlerde, hedeflerin kapsamlı bir savaşa gerek kalmaksızın vurulabilmesinin en iyi yolunun “savaşlar içinde savaş” stratejisinden faydalanmak olduğuna inanıyorlar ve buna kısaca İbranîce’de “Mebam” diyorlar.

Tel-Aviv Üniversitesine bağlı Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi kısa bir süre önce, İsrail ordusunun 2013 yılında yürürlüğe koyduğu Mebam Savaş Stratejisi hakkında bir değerlendirme makalesi yayınladı.

Makalenin yazarı General Eyti Baron şunları kaydetti: Bu strateji İran’ın Suriye’deki askerî noktalarını ve Lübnan Hizbullah’ına silah sevkiyatını hedef almak için planlanmıştır. Öte yandan bu strateji İsrail’in hâlâ hava gücüne sahip olduğuna vurgu yaparken diğer yandan İsrail’in zaman ve mekân açısından sınırlı ve odaklı saldırılar için de gerekli güce sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Siyonist general makalesinde şunları da vurguladı: Başarılara sahip bu strateji bazen askerî çatışmaların başlamasına da sebep oluyor. Bugün, bu askerî stratejinin hayata geçirilmesinden 6 yıl sonra, artık bu stratejiyi değerlendirme vakti gelmiştir. Özellikle de yüklü bir para harcamadan elde ettiği başarılardan sonra.

Daha önce Siyonist Rejim Ordusu Askerî İstihbarat Araştırmaları Bölüm Başkanı ve Dudu Askerî Araştırmalar Merkezi Müdürü olan General Baron şunları da aktardı: Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra hayata geçirilmiş olan bu stratejide, İsrail ordusunun özellikle de hava kuvvetlerinin geniş çaplı bir savaşa girmeksizin Suriye’den gelen bu tehlikeyi azaltması hedeflenmiştir.

Adı geçen Siyonist yetkili makalesinin bir diğer bölümünde de şunlara değindi: Bu strateji ile İsrail hava kuvvetlerinin Suriye topraklarındaki askerî hedeflere yüzlerce saldırı gerçekleştirmesi sağlanmıştır. Özellikle de İran’ın Suriye kanalıyla Lübnan Hizbullah’ına gelişmiş silah sevkiyatına karşı operasyonlar gerçekleştirilmiş ve İsrail’e hedefleri hususunda geniş istihbarat olanakları ve askeri güç sağlanmıştır.

Siyonist Rejim Ordusu Hava Kuvvetleri Araştırmaları Bölüm Başkanlığı yapmış ve istihbarat, hava kuvvetleri ve güvenlik gibi konularda makaleler de yayınlamış olan yazar şunları da kaydetti: Söz konusu stratejinin gerçekleştirdiği hedefler ise; İran varlığının önüne geçmek ve İran yapımı gelişmiş silahların özellikle de yıkıcı güçteki füzelerin Hizbullah’ın eline geçmesini önlemekti. Gerçekleşen bir diğer hedef de; İran, Hizbullah ve Suriye tarafından bu operasyonlara gerçek manada bir tepkinin verilememiş olmasıdır.

Makalede şunlara da vurgu yapıldı: 2015 yılı sonlarında Rusya’nın Suriye’deki askerî varlığının başlamış olması geçtiğimiz yıllarda stratejinin karşı karşıya kaldığı tehlikelerden biridir ve nihayetinde bu durum İsrail ile Rusya’nın ortaklaşa operasyonlar yapmasını gerekli kılmıştır. Diğer bir tehlike ise Suriye’nin değişen savunma siyaseti olmuştur; süreç Suriye’nin, İsrail’in hava saldırılarına karşılık vermesi ve İsrail’deki hedefleri vurması ve İsrail’e birkaç füzenin isabet etmesiyle başlamıştır.

Siyonist Rejim ordu yetkilisi makalesinin sonunda şöyle yazdı: Mebam Stratejisinin maruz kaldığı üçüncü tehlike ise askerî çatışmaları artıracağından dolayı, dikkat ve hassasiyetle yönetilmeyi gerekli kılan, İran’ın Suriye’deki askerî varlığı meselesidir.