İSRAİL Genelkurmay Başkanı FAS Hava Üssünü Ziyaret Etti

Fas’a giden ilk İsrail Genelkurmay Başkanı olan Aviv Kohavi, tartışmalı Rabat gezisinin ikinci gününde Fas hava üssünü ziyaret etti. Kohavi’nin Faslı yetkililerle yapacağı görüşmelerde İran’ın bölgedeki etkisini de ele alacağı kaydedildi. 

Siyonist general Kohavi önceki gün, Fas Savunma Bakanı Abdullatif Ludeyi, Kraliyet Ordusu Genel Müfettişi Korgeneral Bilhayr Faruk ve diğer güvenlik yetkilileriyle bir araya gelmişti.

İsrail medyasında yer alan habere göre Kohavi, Rabat’a gerçekleştirdiği tartışmalı ziyareti kapsamında dün, Fas Silahlı Kuvvetleri’ne ait “Ben Grier” hava üssünü ve ülkedeki Yahudi cemaatinin yer aldığı mahalleleri gezdi.

Kohavi hava üssünde Faslı General Hassan Mahur ile bir araya geldi ve ikili, ülkeleri arasındaki iş birliğini ele aldı.

Daha sonra Marakeş’te Faslı Yahudi cemaatinin üyeleriyle bir araya gelen Kohavi, “Fas, İsrail’in bir müttefikidir ve ortak bir mirasa dayanan halklar arasındaki derin bağların bir örneğidir” dedi.

İsrail devlet kanalı Kan’da yer alan habere göre, Kohavi Faslı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, İran’ın bölgedeki etkisini de ele alacak.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’dan sonra İsrail’le ilişkilerini 2020’de “İbrahim Anlaşmaları” çerçevesinde normalleştiren dördüncü Arap ülkesi olmuştu.

İsrail ordusu, Temmuz 2021’de çok uluslu bir tatbikat için Faslı bir komando birliğine ev sahipliği yaptığını, Mart 2022’de Rabat ile doğrudan askeri ilişkiler kurduğunu ve geçen ay, bir yıl sürecek ortak bir çalışma programı üzerinde anlaşmak üzere Faslı üst düzey yetkilileri ağırladığını duyurmuştu.

Öte yandan Globes gazetesi Şubat ayında, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayisi’nin Fas’a “Barak hava ve füze savunma sistemini” 500 milyon dolarlık bir anlaşmayla satacağını bildirmişti.