İSRAİL’in GAZZE Denklemi: Nedenler – Engeller

Şu anda kulislerde Siyonist işgal rejimiyle Gazze’deki direniş güçleri arasında yeni bir savaş ihtimali konuşuluyor. Sahadaki gelişmeler, ısınan ve gerilen hava nedeniyle birçok uzman, siyasi ve analist durumu değerlendirmeye, gelecek dönem veya savaş ile ilgili görüşlerini açıklamaya başladı. Sınırlı çatışmalar, Gazze çevresinde balon ve uçurtmalar nedeniyle meydana gelen yangınlar, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik durmadan tehditler savurması bu yöndeki yorum, değerlendirme ve analizleri artırdı.

Savaş nedenleri

Bir: İşgalci İsrail’in içeride yaşadığı durum

İşgal rejimi İsrail’de birçok hesabı alt üst eden balon ve uçurtmalar bugün gerçek bir tehdit haline geldi. Bunun yanında İsrail’deki basın yayın organları, İsrail’in göğsüne oturan ‘Gazze kâbusu’ nu ortadan kaldırmak için hükümeti yeni bir savaşa tahrik etmektedir. Bütün bunlar işgal rejimini yoran savaş öncesi gelişmelerdir. Bunlar işgal rejimini yeni bir savaş başlatmaya götürecektir.

Bunların yanında İsrail’deki yönetim ve liderlerde Hamas’ın Gazze’ye uygulanan kuşatmanın hafifletilmesine ve insani durumun iyileştirilmesine karşılık esir askerleri vermeyeceğine dair bir kanaat da var. Bunun yerine Hamas’ın Özgürlerin Vefası Anlaşması gibi yeni bir esir takas anlaşması sağlamak için çalıştığını da biliyorlar. İsrail ise şimdiki aşamada bunu kabul etmiyor. Tabi burada İsrail’in yalancılık ve kandırma tabiatını da unutmamak gerekir. Çünkü çoğu zaman planladığının aksini ifade ediyor.

İki: Bölgesel ve uluslararası düzlem

Bu görüşte olanlar, Amerika’nın İsrail’e sınırsız ve mutlak desteği ile Arap ülkelerinin ilişkileri geliştirme çabaları ve İsrail ile daimi bir çözüm için adım atmalarını yeni bir savaşın işaretleri olarak görüyorlar. Diğer taraftan dünyanın Suriye meselesi ve İran’ın nükleer silahları gibi farklı dosyalarla uğraşması da İsrail’i yeni bir savaşa özendiriyor.

Ancak bu görüşe karşı olan bazıları ise, gelişmelerin yeni bir savaşa neden olmayacağını söylüyorlar. Onlara göre şu anda devam eden sınırlı çatışmalar dursa savaş diye bir şeyden bahsedilmez.

Çünkü taraflar şu aşamada, kuşatma ve ambargonun ağır yükü sürmesine rağmen savaşı tercih etmiyorlar. Bunların yanında aşağıda sıralayacağımız nedenler de savaşın olmayacağına işaret ediyor:

1.İşgalci İsrail’de bir grup ergenin siyasi sisteme hâkim olması nedeniyle askeri ve siyasi erk arasındaki derin ayrılık böyle bir savaşı engellemektedir.

Mesela Naftali Bennett ve Gilad Erdan’ın yönetimde öne çıkmaları ve şahsi hesap ve çıkarlarını amme çıkarlarına tercih etmeleri buna en iyi örnektir.

2.Askeri kurumun şu anda yaşadığı iflas

Çünkü yeni bir savaş çıkarsa Gazze’de yok edeceği bir hedef yok. Önünde sadece hükümet binaları ve halkın kaldığı semtler var. En kısa zamanda en büyük hedefleri vurup yok etme politikası son bulmuştur. Çünkü Gazze’deki direniş ortaya koyduğu strateji ve planlarla bu yönde işgalcinin önünü kesmiştir.

3.Muhtemel bir savaşta Hamas düşerse yerine daha sert ve daha radikal bir hareketin geleceğiyle ilgili İsrail’de oluşan kanaat. Her ne kadar bu senaryo uzak bir ihtimal de olsa işgal rejimi bunu da masaya yatırmaktadır.

4.İsrail’in uluslararası düzlemde yaşadığı kriz

Özellikle Nekbe’nin yıldönümünde Gazze sınırında işlediği katliamdan sonra yaşadığı siyasi fırtına. İfade doğruysa, İsrail direnişin karşılık vermesiyle yeni bir savaşa neden sayabileceği bir olayın olmasını istiyor. Gerçi İsrail Filistin halkına saldırmak için hiçbir zaman böyle bir bahaneye ihtiyaç duymamaktadır.

5.İşgalci İsrail, Gazze sınırında tünellere karşı yerin altında inşa ettiği duvarı bitirmeden yeni bir savaşa girmek istemiyor.

Çünkü tüneller geçmiş savaşlarda işgal güçlerinde ve yerleşimciler arasında büyük korku nedeniydi. İsrail bu duvarın askerlerle yerleşimcileri direnişin saldırılarından koruyacak sağlam bir kale gibi duracağını ve direniş güçlerinin karşı tarafa geçmelerini de engelleyeceğini düşünüyor.

6.Hamas ve Mısır istihbaratı arasında Filistin uzlaşısı konusunda yapılan görüşmelerle ilgili sızan haberler var.

Şimdiye kadar bununla ilgili doyurucu bir açıklama olmasa da haberi yalanlayacak bir açıklama da yapılmadı.

7.Amerika’nın kendi ifadeleriyle Filistin’deki anlaşmazlığı çözmek için Yüzyılın Anlaşması kapsamında yaptığı çalışmalar, İsrail’in bu aşamada yeni bir savaşa girmemesini zorunlu kılıyor.

Arapların yardımıyla plan hayata geçirilip Filistin davası tasfiye edilinceye kadar İsrail’in savaştan uzak durması gerekiyor.

Sonuç olarak olup bitenler ‘ateşli yumruklaşma’dır. Sınırlı zaman ve malzemeyle yapılan çatışmalardır. Ancak savaş siyasi çıkarların merkezinde olmaya devam edecektir. İsrail yeni bir savaşla siyasi çıkar ve maslahat elde edebileceğini gördüğü an yeni bir savaşa girmekten bir saniye bile geri durmayacaktır. Her ne kadar direnişin bilinen ve bilinmeyen hazırlıklarıyla kendisine ağır bedeller ödeteceğini kesin olarak bilse de böyle bir savaşa girmekte tereddüt etmeyecektir.

Şu hatırlatmayı da yapmakta yarar var. Savaşın hiç olmayacağını kimse söyleyemez.
Bir baktınız sahada bir gelişme olur ve bu gelişme her şeyi alt üst eder.