İsrail’in Eksen Projesi: BARIŞ YOLU

İsrail TV kanalı Meal’Ahbariyye’nin habere göre; Siyonist Binyamin Netanyahu, Ulaştırma Başkanı Yisrael Katz ile Yafa ve Fars Körfezi arasında Akdeniz vasıtasıyla Avrupa’ya ulaşan ticari ve deniz yolu projesini hayata geçirme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Söz konusu demiryolu güzergâhı Filistin’in kuzeyinden Cenin’e, Ürdün sınırına ve buradan da Körfez ülkelerine kadar uzanacak.

“Barış Yolu” adı verilen bu demiryolu hattı, Siyonist haber kanallarından gelen açıklamalara göre, Yisrael Katz tarafından sunulan yeni bir proje ve bu proje esasınca gemiler Körfeze ve buradan da Suudi Arabistan’a ulaşacak. Bu demiryolu hattı geçen asrın sonlarında Sultan Abdülhamit tarafından inşa edilen ve İsrail işgal toprakları, Suudi Arabistan gibi farklı ülkelerin birbirleri ile bağlantısını sağlayan ve Siyonist rejimin Filistin’i işgali ile de tahrip edilen Hicaz Demiryolu Hattıdır. Kurulmasının ardından Siyonist Rejim Filistin’deki mevcut tüm tren yollarını iptal etmişti.

Adından da anlaşılacağı üzere, bu ‘İsrail üretimi proje’ siyasî hedefler için oluşturulmuştur; İsrail’i bölge ülkelerine yakınlaştırmak için ortaya konan bir çabadır ve İsrail’in bölge ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmesi hedefine hizmet adına, söz konusu ülkelerin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi karşılığında, Amerika-İsrail tarafından bu ülkelere verilen bir vaattir.

Projeye göre demiryolu hattı, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin’den Ürdün’e uzanmaktadır ve Filistin Özerk Yönetimi de bu projeye ortak olacaktır. Demiryolu hattı, Ürdün’ü Suudi Arabistan’a, Körfez ülkelerini güneydoğuda ve doğuda Irak’a ve güneyde de Akabe ve Eylat yoluyla Kızıldeniz’e bağlayacaktır. Ürdün’ün bölgesel demiryolu hattı sistemiyle İsrail, Akdeniz ve Avrupa’ya bağlanarak batıda önemli bir merkez konumuna gelecektir.

İsrail Kanal 2 televizyonunun haberine göre, geçen hafta Katz ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmede bu yeni proje ve benzeri projeler gündeme getirildi. Söz konusu projeye Amerika, Ürdün, diğer bölge ülkeleri, AB ülkeleri ve Asya ülkeleri de katılacak.

Siyonist Rejimin de ifade ettiği gibi bu proje, ülkeleri birbirine bağlayan bir İsrail projesidir. İsrail Ulaştırma Bakanı Katz’ın da dile getirdiği gibi, İran karşısında Arap krallıklarıyla birlikte bir eksen oluşturma hedefine hizmet etmek amacıyla oluşturulan bu proje aracılığıyla İsrail, farklı kıtaları birbirine bağlayan bir köprü konumuna gelecek ve Ürdün, Kızıldeniz, Akdeniz, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’ı birbirine bağlayacaktır.

Siyonist rejim bu projenin, Batı- Doğu arasında yeni bir ticarî hat seçeneği olacağını vurguladı. Tel-Aviv makamlarından gelen iddialara göre de bu demiryolu hattı, İran tehdidinden uzak, en hızlı ve en güvenli güzergâhtır. Amerika bu projenin icrasında denetmen olarak görev alacaktır.