İsrail: Doğal Gazda Türkiye Çok İyi Bir Seçenek

İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gina Cohen, “Ancak İsrail gazının ihraç edilmesinde Türkiye çok iyi bir seçenek” ifadesiyle iki ülke arasındaki “normalleşme”nin İsrail’in menfaatine olduğunu bir kez daha teyit etti.

İsrail tarafından hazırlatılan “Türk Şirketler için Ticari Fırsatlar” çalışması, Türkiye ile İsrail arasında boru hattı inşa etmenin maliyetinin 2.6 ile 3.9 milyar dolar arasında değişeceğini, Yunanistan rotasının seçilmesi halindeyse ortalama maliyetin 7.15 milyar doları bulacağını ortaya koydu. İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gina Cohen, “Ancak İsrail gazının ihraç edilmesinde Türkiye çok iyi bir seçenek” ifadesiyle iki ülke arasındaki “normalleşme”nin İsrail’in menfaatine olduğunu bir kez daha teyit etti.

İsrail Büyükelçiliği’nce düzenlenen ve enerji firmalarından yetkililerin de katıldığı toplantıda sunulan “Türk Şirketler için Ticari Fırsatlar” çalışmasına göre, Türkiye ve İsrail arasında inşa edilecek muhtemel bir boru hattının uzunluğu 600 kilometreyi buluyor. Çalışmada, İsrail’in hak iddia ettiği Doğu Akdeniz doğalgazını Avrupa pazarına taşıyacak boru hattı inşasının kilometre başına 4.4 ile 6.6 milyon dolar arasında değişeceği öngörülüyor. Bu çerçevede, söz konusu gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması halinde, inşa edilecek boru hattının uzunluğunun 600 kilometre olması varsayımıyla 2 milyar 640 milyon dolar ile 3 milyar 960 milyon dolar arasında bir maliyet hesaplanıyor. Yunanistan rotasının tercih edilmesi halindeyse, maliyet ikiye katlanıyor. Projenin gerçekleştirilmesi için Yunanistan’a kadar bin 300 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa edilmesi gerekiyor. Bu durumda, ortalama maliyet 7 milyar 150 milyon doları aşıyor.

“TÜRKİYE, İSRAİL İÇİN ÇOK İYİ BİR SEÇENEK”

Çalışmayı gerçekleştiren İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gina Cohen, İsrail gazının taşınması için dört güzergah bulunduğunu belirterek, bu seçeneklerin Mısır, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan olduğunu söyledi. Cohen, güneyde en yakın seçeneğin Mısır, kuzeyde ise Türkiye olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Boru hattının İsrail ile Mısır arasında inşa edilmesi halinde 200, Türkiye’yle 600 ve Yunanistan’la bin 300 kilometre uzunluğunda olması gerekiyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde, bu gazı taşıyabileceğimiz ülkeler ise Kıbrıs, Mısır, Türkiye ve Yunanistan. Tüm bu seçenekler avantajları olduğu gibi dezavantajlara da sahip. Kıbrıs küçük bir ada ve fazla gaza ihtiyacı yok. Yunanistan pahalı bir seçenek. Mısır’da mevcut iki LNG tesisi var ve buradan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediliyor. Dolayısıyla Mısır bir opsiyon. Ancak İsrail gazının ihraç edilmesinde Türkiye çok iyi bir seçenek.”

TÜRK PAZARINI GÖZÜNE KESTİRMİŞ!

Türkiye’nin çok büyük bir piyasa olduğunu ve 2015 yılında yaklaşık 47.5 milyar metreküplük bir gaz tüketimi gerçekleştirdiğini belirten Cohen, İsrail’in yıllık gaz tüketiminin ise 10 milyar metreküp olduğunu ifade etti.
Cohen, bölgenin siyasi, ticari ve çevresel açıdan İsrail için çok önemli olduğuna işaret ederek, “Türkiye kredisi yüksek bir pazara sahip. İsrail, gaz arzı konusunda artık bağımsız ve Türkiye’nin de buna ihtiyacı var. Dolayısıyla, burada pek çok açıdan bir kazan-kazan durumu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.