İsrail Boykot Hareketi BDS Nedir – Hakkında Bilgi?

Kudüs’te yaşayan Ziyaad Lunat tarafından, üniversite için İngiltere’ye gittiği esnada kurulan bu hareket, 2005’ten bu yana uluslararası alanda İsrail için boykot hareketi düzenleyen tek kuruluş.

BDS’in diğer boykot hareketlerinden ayrılmasının en önemli sebebi 176 Filistinli dernek, sendika, kuruluş, örgüt vs. tarafından destekleniyor olması ve tek tek bir ürün boykotu gerçekleştirmek yerine, dünya çapında boykot temalı organizasyonlar ve çağrılar oluşturması.

Yani sadece fikrî olarak değil, aynı zamanda Filistin coğrafyasında sözü geçen irili ufaklı her türlü kurum ve kuruluş tarafından desteklenmesi önemli kılıyor BDS’i.

Özellikle ülkemizde boykot hakkında bir tartışma çıktığında varamadığımız uzlaşmayı, üzerinde sağlayamadığımız mutabakatı BDS hareketi ile gerçekleştirebilmemiz mümkün gibi görünüyor. Çünkü BDS tüm Filistin tarafından ciddi bir kuruluş olarak görülüyor.

Ziyaad, BDS’i İngiltere’de kendi eliyle, Amerika’da Ali Abunimah / Electronic Intifada vasıtasıyla, diğer ülkelerde çeşitli Filistin kuruluşlarıyla bir araya gelerek hareketin olgunlaşmasını sağladı.

BDS Hareketi, insanların ellerine bir liste verip “Bunlar İsrail firmaları bunları evinize sokmayın” demenin uzun vadeli hiçbir getirisi olmadığını dile getirerek, İsrail menşeili olduğunu bildiğimiz (düşündüğümüz değil) firmaları tek tek boykot etmek yerine onlar üzerinden yürüttüğü imza kampanyalarıyla, ciddi bir kamuoyu desteğiyle yaptırım sağlamak uğraşında.

BDS HAREKETİ’NİN DÜZENLEDİĞİ BAZI KAMPANYALAR

Batı Şeria’da Filistinlilere ait mülklerin, İsrail tarafından işgal edildiği bir bölgede kurulan Soda Stream fabrikası aleyhine bir boykot kampanyası yürütüldü.

Boykot için ciddi çaba sarf edilen diğer marka Hewlett Packgard (HP). Havalimanı, Tel Aviv bölgesi ve diğer kalifiye İsrail bölgelerinde güvenlik sistemlerinin hepsi HP tarafından üretilip İsrail’e sunuluyor.

Suudi Arabistan’da Cidde Havalimanı da dâhil olmak üzere diğer havalimanı bölgelerinde de işlevi olan güvenlik sistemi G4S adlı firma aynı zamanda ciddi bir Siyonist firması.

BDS Hareketi’ne göre boykot edilmesi gereken bir diğer marka da İsrail tanklarını üreten Volvo firması.

Ayrıca hareketin yayın organı olan web sitesinde İsrail tarımı hakkında ciddi bir veri hazırlandığı da görülüyor.