İsrail, 2020 Yılında 200’den Fazla Ev Yıktı

İsrail merkezli insan hakları kuruluşu B’Tselem’in yayınladığı bir rapora göre, Siyonist İsrail güçleri, 2020’nin başından bu yana Filistinlilere ait 200’den fazla evi yıktı.

B’Tselem tarafından hazırlanan raporda, İsrail güçlerinin, sadece 10 ay içinde işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 218 evi “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle yıktığı belirtildi.

İsrail’in dünya basınını aldattığına dikkat çekilen raporda, İsrail rejiminin Filistin topraklarını resmi olarak “ilhak” etmediği ancak vakıada bir şeyin değişmediği, sivil vatandaşlara ait evleri yıkmaya devam ettiği ve Filistinlilerin yeni inşaat başvurularına ruhsat vermediği belirtildi.

Raporda, 2020’de bir önceki seneye göre yıkım operasyonlarının yüzde 200 arttığına işaret edildi. Ayrıca, evi yıkılan çok sayıda Filistinlinin açıkta kaldığına, sıcak bir yuvadan mahrum bırakıldığına değinildi.

Filistinli kaynaklara göre işgalci İsrail, 2007’de 521, 2018’de 397 son olarak 2019’da 677 Filistinliyi yerinden etti.

Diğer taraftan Filistinli araştırmacılar, işgalci İsrail’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde uluslararası hukuka aykırı yıkım faaliyetlerine hız verdiğini vurgulamıştı.

İsrail makamlarının, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait mülklere yönelik yıkımlar gerçekleştirdiği ve Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine de hız verdiği belirtiliyor.