SİYONİST Rejim, 2018 Yılında 6489 Filistinliyi TUTUKLADI

Filistin Yönetimi’ne bağlı olan resmî nitelikteki Filistin Esirler ve Özgürleştirilenler İşleri Kurulu’nun siyonist işgal rejiminin tutuklamalarıyla ilgili hazırladığı yıllık rapora göre işgal rejimi 2018 yılı içinde, işgal altındaki tüm Filistin topraklarında 6489 Filistinliyi tutukladı.

Kurul’un bugün (29 Aralık Cumartesi) yayınladığı rapora göre işgal rejimi bu yıl içinde tutuklamalarının sayısını artırdı.

Tutuklananların 1063’ünü çocuklar, 140’ını genç kızlar ve kadınlar oluşturuyor. Tutuklananlar arasında beş milletvekili 38 gazeteci bulunuyor.

İşgal mahkemeleri 2018 içinde 988 idarî tutuklama kararı verdi. Bunların 389’unu ilk kez idarî tutuklama, 599’unu ise idarî tutukluluk süresini uzatma kararı oluşturuyor. İsrail yasalarına göre mahkeme bir Filistinli hakkında idarî tutuklama adıyla, hiçbir suçlamada bulunmaksızın ve dava dosyası açmaksızın tutuklama kararı verebiliyor.

2018 ayları içinde en fazla tutuklamanın gerçekleştirildiği ay Aralık oldu. Bu ay içinde tutuklananların sayısı 675’i buldu.

Tutuklamaya maruz kalanların tümü bedensel veya psikolojik işkenceye yahut topluluk içinde veya aile fertleri arasında aşağılamaya ve manevi eziyete maruz kaldı.

2018 sonuna gelindiğinde işgal zindanlarında tutulanların sayısı altı bini geçmiş durumda. Bunlar 22 hapishaneye veya tutuklama merkezine dağıtılmış durumdalar.

Hâlen işgal zindanlarında tutulan Filistinliler arasında 250 ergenlik yaşına varmamış çocuk, 54 genç kız veya kadın, sekiz Filistin Meclisi üyesi parlamenter, 27 basın mensubu, 450 idari tutuklu, 750 hasta esir mevcut. Hasta esirlerden 200’ünün acil müdahaleye ihtiyacı var. Bu hastaların 34’ü kanserli, diğerleri de hayati tehlike arzeden veya müzmin hastalıktan muzdarip.

2018’de beş esir hapishanelerde şehit oldu. Böylece işgal zindanlarında hayatlarını kaybeden esirlerin sayısı 217’ye ulaştı. Bunlardan bazıları hapishanede uzun süre kaldıktan sonra, bazıları da tutuklama öncesinde aldıkları yaraların tesiriyle hapse girmelerinden kısa bir süre sonra hayatlarını kaybettiler.