İran Genelinde Kudüs Günü Yürüyüşleri Düzenlendi

Her yılın Ramazan ayının son Cumasında ihya edilen Dünya Kudüs Günü’nde koronavirüs salgını sebebiyle iki yıldan beri gösteriler düzenlenemiyordu. Ancak bu yıl büyük kalabalıkların katıldığı gösteriler düzenlendi. 

Gösterilere katılanlar, “İsrail’e ölüm!”, “Amerika’ya ölüm!”, “İsrail’le ilişkileri normalleştiren hain yöneticilere ölüm!” şeklinde sloganlar attılar. 

Göstericilerin İsrail bayraklarını, ABD bayraklarını ve İsrail’le ilişkileri normalleştirme anlaşmaları yapan bazı yöneticilerin fotoğraflarını yaktıkları belirtildi.

Hamas Yetkilisi Konuşma Yaptı

İran’ın başkenti Tahran’da gösteri, Tahran Üniversitesi’nin Cuma namazı alanında düzenlendi. Gösteri öncesinde yapılan açıklamalarda buradaki gösteride Hamas’ın şu an İran’da bulunan heyetinin başkanı Halil El-Hayye’nin de bir konuşma yapacağı belirtilmişti. 

Yürüyüş Tahran saatiyle sabah 10.00’da halkın katılımıyla “Amerika’ya Ölüm” ve “ İsrail’e Ölüm” sloganları ile başladı.

Tahran’daki etkinliğe İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami konuşmacı olarak katıldı.

Bu yürüyüşler “Filistin ve Kudüs’ün Kurtuluşu”  temasıyla Tahran’ın yanı sıra ülke genelinde resmi olarak başladı. Gösterilere katılan İran milletinin farklı kesimleri, işgalci Siyonist Rejim ve ABD’ye karşı slogan atmaya başladı.

Tahran’da “Dünya Kudüs Günü” yürüyüşünün başlamasından önce İran’ın “Hayber Şeken” ve “İmad-3” adlı balistik füzeleri görücüye çıkarıldı.

Dünya Kudüs Günü

Dünya Kudüs Günü, 7 Ağustos 1979’da İran İslam Cumhuriyeti Kurucusu Ayetullah Seyyid Ruhullah Humeyni (r.a) tarafından Filistin halkını desteklemek için resmi bir gün olarak seçilmiştir.

Kudüs Günü ile ilgili İmam Humeyni’nin mesajı şu şekilde:

“Yıllardır işgalci İsrail’in tehlikesine değiniyorum. Bu rejim bugünlerde Filistinli bacı ve kardeşlerimize yönelik acımasız saldırılarını yoğunlaştırmıştır. Bilhassa Güney Lübnan’da; Filistinli mücahitleri ortadan kaldırabilmek için evleri teker teker bombalıyorlar.

Dünyadaki tüm Müslümanlar ve İslami devletlerden işgalciler ve destekçilerinin ellerini kesmek için güçlerini birleştirmeye çağırıyorum.

Kadir gecesi olarak da sayılan Ramazan ayının son Cuma günü Filistin halkının kaderini belirleyebilecek bir gün olabilir. Müslümanlar bu günü ‘Kudüs Günü’ olarak seçmeli ve tören düzenleyip Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve yasal haklarını desteklediklerini ilan etmeli.”

İmam Humeyni, bu mesajı işgalci İsrail güçlerinin Kudüs’teki Mescid-i Aksa camisine yaptığı saldırı ve Güney Lübnan’ın bombalanmasına tepki olarak yayınlamıştır.