İRAN Dışişleri: Bölgenin Temel Sorunu İSRAİL!

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ortadoğu bölgesi ve dünyanın esas sorunu korsan rejim İsrail’in işgalci ve tecavüzcü huyu olduğunu belirtti.

Pazartesi günü Beyrut’ta Lübnanlı mevkidaşı Cebran Basil’le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, başkalarına suni gündem oluşturarak bölgede Filistin davasını unutturmalarına müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Zarif ayrıca Suriye krizine işaret ederek, Suriye’de çözüm Suriye milleti tarafından belirlenmesi gerektiğini ve Suriye devletinin izni olmaksızın bu ülkeye giren tüm ecnebi güçlerin derhal Suriye topraklarından çekilmeleri gerektiğini vurguladı.

Suriye’de her türlü çözüm bu ülkenin toprak bütünlüğünü güvence altına alması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Zarif, Suriyeli mültecilerin en kısa sürede ve onurlu bir şekilde geri dönmeleri, Suriye’de huzur ve güvenliğin en önemli güvencesi olacağını ifade etti.

Zarif ayrıca Lübnan yönetiminin İran karşıtı Varşova zirvesine yönelik ilkeli tutumuna teşekkür etti ve Tahran yönetimi Beyrut yönetimi ile her alanda işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Zarif, İran ve Lübnan’ın işbirliği bölgede hiç bir ülkenin aleyhine olmadığını, bilakis bölge ülkelerinin lehine olduğunu vurguladı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cebran Basil de basın toplantısında, Beyrut yönetimi İran karşıtı Varşova zirvesine katılmayacağını açıkladı.