Irak, İsrail İle İlişki Kurmayı Yasakladı – Cezası İdam veya Müebbet

Irak Meclisi, geçtiğimiz gün tarihi bir karar imza attı. İsrail’le ilgili yasa tasarısı parlamentoda oy birliğiyle kabul edildi. Irak, bir ilke imza atmış oldu.

Irak Parlamentosu, “İsrail ile ilişki kurmayı ve normalleşmeyi yasaklayan” yasa tasarısını onayladı.

Böylece Siyonist İsrail ile siyasi, güvenlik, ekonomik, teknik, kültürel, spor ve bilimsel işbirliği hangi isimle olursa olsun her türlü ilişki yasaklanmış oldu.

Parlamento’da yapılan oylamada, söz konusu yasa tasarısı oy birliğiyle onaylandı. Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin yönettiği oturumda 275 vekil hazır bulundu.

Irak Meclis Başkan Yardımcısı ve Sadr grubu üyesi Hakim Zamili, tasarının oy birliği ile kabul edilmesini tebrik etti ve “Arap ve İslam ülkelerinin parlamentolarından da kendi halklarının arzusuna uyarak benzer bir yasa çıkarmalarını bekliyoruz” dedi.

Irak Meclis Başkanı El Halbusi “Irak Parlamentosu, Bağdat ile işgalci İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine engel olma yönünde cesur kararını aldı ve bu karar Irak halkının net ve gerçek iradesinin bir yansımasıdır” ifadesini kullandı.

El Halbusi ayrıca, Filistin meselesinin uzun yıllardan beri Irak halkının önceliklerinden biri olduğunu hatırlatarak “Siyonist İsrail’in uyguladığı siyasetler, bu rejimin bütün insani prensipler ve değerleri gözardı ettiği gerçeğini ortaya çıkarmış oldu ve Tel Aviv’in uluslararası kanun ve kuralları açıkça çiğnediğini sergiledi” dedi.

Onaylanan yasaya göre İsrail ile ilişki kurmak ve normalleşmenin yanı sıra iş birliği yapmak da “suç” kategorisine giriyor. Yasada İsrail ile siyasi, diplomatik ve güvenlik iş birliği yapanların cezası “müebbet hapis” ve “idam” olarak belirlendi.

Yasada ayrıca bu yasağın ülke içi ve dışındaki hükümet yetkilileri ve çalışanları, askeri ve sivil  personel, kamu hizmetleri ve yabancı uyruklular ile tüm devlet kurumları ve bölgesel yönetimler ile bunların parlamentoları ve ofisleri ayrıca Irak medyası, sosyal ağlar, kurumlar ve Irak’taki sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Irak’ta çalışan özel ve yabancı şirketler ve yabancı yatırımcıları kapsadığı belirtilerek vurgulanıyor.

Başka bir ifade ile bu yasaya göre, Irak’ta herhangi bir sebep ve amaçla bulunan hatta Iraklı olmayanların bile bu ülkede Siyonist rejimle işbirliği yapma hakları yoktur. Bu arada önemli olan diğer bir nokta da, ölüm cezasının bu  yasayı ihlal eden herkese yönelik olmasıdır. Bu durum, Siyonist rejim ile ilişkileri yasaklayan yasanın önemini ve Irak parlamentosunun ülkenin Siyonist rejimle ilişkilerinin tabuların kırılmasını ve normalleşmesini engelleme kararlılığını göstermektedir.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yasanın onaylanması sonrası yaptığı açıklamada, halka sokağa çıkıp kutlama yapması çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu geçtiğimiz Perşembe günü, İsrail’le her türlü ilişkiyi suç sayan ve ilişki kurmayı yasaklayan yasa tasarısı taslağı üzerindeki görüşmeleri tamamlamıştı.