İngiltere parlamentosu milletvekilleri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan, işgalci İsrail’e ekonomik yaptırımlar uygulanmasını talep etti.
İngiltere’nin muhtelif siyasi partilerinden milletvekilleri, koronavirüs testinin pozitif çıkmasıyla zor günler geçiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a gönderdikleri bir mektupla, Batı Şeria topraklarını ilhak etmesi halinde İsrail’e yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.
Siyonist İsrail’in Filistin topraklarını ilhak politikasına karşı ekonomik yaptırımların gerekliliğine dikkat çekilen mektuba, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin eski genel başkanı ve eski bakanları ile İngiltere eski Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell da imza atarlar arasında yer aldı.
İngiltere’nin önemli milletvekilleri ve bürokratlarının imzaladığı mektupta, Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhakının uluslararası kanunlara göre suç olduğuna işaret edilerek, İsrail’in böyle bir adım atması halinde misliyle cevap verilmesi gerektiği vurgulandı.
Arap – İngiliz Uyumu Konseyi (CAABU) tarafından başlatılan kampanyayı imzalayan milletvekilleri ve siyasiler, işgalcinin Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak etme yönündeki planlarını açıklamasından duydukları öfkelerini dile getirdi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a gönderilen mektupta, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerini defakto ilhak planı, iki devletli bir çözüme dayanan İsrailliler ile Filistinliler arasındaki barış fırsatlarına ölümcül bir darbe olarak nitelendirilerek işgal rejiminin söz konusu ilhak girişimi kınandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, San Remo Konferansının 100. yıl dönümü dolayısıyla ABD’de düzenlenen programa gönderdiği görüntülü mesajda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin “İsrail’e ilhak” planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Netanyahu, “Trump’ın ‘barış planında’ İsrail’in Yahuda ve Samira’nın tamamındaki (Yahudilerin Batı Şeria’ya verdiği isim) hakları tanındı. Başkan Trump (Batı Şeria’daki) Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’nde İsrail’in hakimiyetini tanıyacağı taahhüdünde bulundu. Birkaç ay sonra bu taahhüdün onurlandırılacağından şüphem yok.” ifadesini kullanmıştı.
Filistin topraklarının büyük kısmını ilhak etmeyi savunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun rakibi Benny Gantz ile koalisyon üzerinde anlaşmasının ardından Filistin topraklarının işgal edilmesi yönündeki endişeler de artmış durumda.
Netanyahu-Gantz anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı Orta Doğu planında ana hatları verilen ilhakın uygulanması için bir çerçeve içeriyor. İlaveten yeni koalisyon hükümetinin en önemli hedefleri arasında işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi’ni “İsrail’e ilhak etme” bulunuyor.