İİT’den Filistinli Mülteciler İçin Yardım FONU…

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), sayıları 5 milyonu geçen Filistinli mülteciler için yardım fonu oluşturmak istiyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, teşkilata üye ülkelerin oluşturduğu uzman komisyonun geçen Çarşamba günü yaptığı toplantıda Filistinli mültecilere Kalkınma Fonu projesinin tüzüğünü görüştüğünü duyurdu.

İİT Genel Sekreteri Yusuf El-Useymin yaptığı açıklamada toplantının Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA’nın Amerika’nın yardımları kesmesinden sonra yaşadığı mali kriz ve bu krizin mültecilerin insani, sosyal ve ekonomik durumlarını etkilemesinden sonra yapıldığını hatırlattı.

Useymin, Amerika’nın yardımları kesmesinin beş milyon mülteciye verilen sağlık ve eğitim hizmetini aksattığını ifade etti.

Üye ülkelere çağrıda bulunan Useymin, Filistinli mültecilerin sorunlarına adil çözüm bulmak için tarihi, siyasi, hukuki ve insani sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi.

Açıklamaya göre, İslam Kalkınma Bankası Filistinli mülteciler için Kalkınma Fonu oluşturma projesi hazırlayıp, önümüzdeki dönemde Dubai’de düzenlenecek dışişleri bakanları toplantısında gündeme getirecek.

Filistinli mültecilere sağlık, eğitim gibi insani alanda hizmet sunmak üzere 1949 yılında BM tarafından kurulan UNRWA, Amerika’nın yardımları kesmesi üzerine ciddi bir mali kriz yaşadı. Türkiye, Katar ve başka ülkelerin katkılarıyla UNRWA bu yılki bütçe açığını önemli ölçüde kapattı.