Hamas’tan Ukrayna, Türkiye ve İran Açıklaması

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın ilk Siyasi Büro Başkanı ve şu anki Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, yaşanan son gelişmeler hakkında çeşitli açıklamalar yaptı.

Lübnan El-Meyadin televizyonuna konuşan Ebu Merzuk, Ukrayna hakkında sorulan soruya “İster göçmenler konusu olsun, isterse direnişin meşruiyeti açısından olsun, Filistin meselesine kıyasla Ukrayna’da olanlarla ilgili çifte standart var” şeklinde cevap verdi.

İran ile Batı arasındaki nükleer müzakerelerle ilgili soruyu da yanıtlayan Ebu Merzuk, “ABD, saldıran, geciktiren ve anlaşmadan cayan kendisi olmasına rağmen, petrol ihtiyacı nedeniyle nükleer anlaşmayı hızlandırmaya çalışıyor. İranlı müzakereci de şartlarını akıllıca belirliyor” dedi.

Türkiye ile Siyonist İsrail’in ilişkilerinin normalleşmesine değinen Ebu Merzuk, “Siyonist düşmanla ister Türkiye olsun ister başkaları olsun herhangi bir normalleşmeyi reddediyoruz. Bu davamızın geleceğine zarar veriyor ve Filistin davasının çıkarına değil” dedi.

Bölgedeki yapının zayıflığı ve iç çatışmalar nedeniyle Arapların İsrail’e karşı duruşunda bir çöküş olduğunu vurgulayan Ebu Merzuk, bu durumun düşmanla ilişkilerin kurulmasına izin verdiğini bildirdi.

Direniş Cephesi ve Filistin Davasına değinen Ebu Merzuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran ve Hizbullah başta olmak üzere Filistin’deki direnişe destek veren tüm taraflar, kendilerine uygulanan ağır baskılara rağmen ilkeli duruşlarına bağlılar. Biz Siyonist rejimin yükseliş aşamasında değil, kurtuluş aşamasının kapılarındayız. Siyonist rejim başarısız olacak ve galipler Mescid-i Aksa meydanlarında kutlama yapacak. Biz hareket olarak açığız ve hareket kendine uygun doğrultuda konumunu geri kazanıyor. Yeni bir çağın eşiğindeyiz.”

Hamas ile İslami Cihad Hareketi arasındaki ilişkilere değinen Ebu Merzuk, “Biz ve İslami Cihad hareketindeki kardeşlerimiz bir durumdayız. Onların başına gelen, bizim başımıza gelir, bize acı veren onlara da acı verir. Biz iki hareket değil, bir hareketiz. Gazze’de tüm direniş gruplarıyla istişare içinde kararlarını veren ortak bir operasyon odası var. Sadece Hamas’a ait değil, İslami Cihad işin dışında değil, çünkü biz tek bir vücuduz” dedi.

Direnişin sadece ani saldırıları savunmak için olmadığını söyleyen Ebu Merzuk, “Direnişin amacı bundan daha yüksek; biz ülkemizi özgürleştirmeye ve işgali defetmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.