Hamas’tan İslam Ülkelerine: İsrail’e Karşı Ciddi Adımlar Atın

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, bütün devletleri ve uluslararası örgütleri, İsrail’in Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim merkezlerini ve Ürdün Vadisi’ni işgal yoluyla ilhak etmesine karşı ciddi ve etkin adımlar atmaya çağırdı.  

Hamas hareketinin sözcülüğü görevini yürüten Kasım düzenlediği basın açıklamasında, İsrail’in işgal ve sindirme politikaları izlemekle kanunlara aykırı hareket ettiğine dikkat çekerek, Siyonist çetelerin her geçen gün artan işgalinin önlenmesi için uluslararası caydırıcı adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

İşgalci İsrail’in ilhak planına yönelik bölgesel ve uluslararası tepkilere değinen Hamas sözcüsü Kasım, devlet başkanlarının ve uluslararası kurum temsilcilerinin, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail-Filistin sorununu ve İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak planını görüştüğü oturumunda ilhaka karışı verdiği tepkilerin önemine işaret etti.

Uluslararası arenada söz sahibi devletlerin İsrail’e karşı önleyici adımlar atması durumunda sahada yansımalarının olacağına dikkat çeken Kasım, emperyalist ABD yönetiminin desteğini arkasına alan siyonist İsrail’in her alanda dışlanmasını istedi.

Kasım, Filistin halkının işgal girişimlerini bertaraf etmeye dönük başlattığı direniş sürecinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Filistin’in özgürleştirilmesi, işgal altındaki topraklarda etki ve yetki sahibi olan yerel grupların, bölünmüşlüğü ve ayrılıklarını bir kenara bırakarak güçlerini birleştirerek ulusal bir cephe açmasına bağlıdır.” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki bazı yerleri “ilhak” planının bölge barışı için tehdit oluşturduğunu söylemişti.

BM Koordinatörü Mladenov, İsrail’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada İsrail’i Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Filistin toprağı olan Ürdün Vadisi’ni ilhak planından vazgeçmesi için bir kez daha uyarmıştı.

İlhakın uluslararası kanunlara göre yasak olduğuna vurgu yapan Mladenov, “İlhak büyük bir tehdittir. İsrail Yahudi yerleşim birimlerini ilhak ederse, bölgedeki barış beklentileri azalır.” ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin “İsrail’in toprağı” olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin’e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

Netanyahu, koalisyon hükümetinin yemin töreni öncesi dün Mecliste yaptığı konuşmada Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini ilhak etmenin vaktinin geldiği değerlendirmesini yapmıştı.