El-Cezire televizyonunda katıldığı programda Filistin sahasındaki gelişmeleri değerlendiren Hamas lideri Hamdan, bu konuda somutlaşmış bir çözüm ve öneri olmadığını hatırlatarak, “Mesafe almakta olduğumuz bir süreç var, ancak henüz nihai sonuca varamadık.. Bunun ulusal bir atmosferde ve Filistin milli uzlaşısıyla sağlanması için çaba gösteriyoruz” dedi.
Siyasi bedel
Gazze halkının da başka halklar gibi onur ve şerefiyle yaşama hakkına sahip olduğunu, bölgedeki insani sıkıntıların sonlandırılmasının ise temel bir hak olup Hamas hareketinin bunu başka haklarla değiştirme yoluna gitmediğini belirten Hamdan “Onurlu yaşamak bir haktır. Özgürlük haktır. Dönüş haktır. Direniş haktır. Biz haklar konusunda değiş tokuş oyunu oynamıyoruz. Biz bir hakkı elde etmek için başka bir haktan vazgeçmiyoruz” ifadesini kullandı.
Hamdan sözlerini şöyle sürdürdü: “Masada duran öneri Gazze halkı için kolaylıkların sağlanmasıdır. Hamas zaten bunu doğal bir hak olarak kabul ediyor. Ancak masaya öneriyi getirenler buna karşılık işgalci İsrail’e bedel ödenmesini istiyorlar. Biz, Yüzyılın Anlaşması çerçevesinde bölgenin yeniden dizayn edilmesi konusunda Filistin ilkeleriyle ilgili siyasi bedel ödemeye hazır değiliz.”
Gazze’ye kolaylıklar kapsamında yapılan önerilere de değinen Hamdan, bölgeye liman yapılması ve deniz yolunun açılması, sınır kapılarında çalışmaların kolaylaştırılması, ticaret ve şahısların hareketlerine getirilen kısıtlamanın kaldırılması gibi öneriler olduğuna dikkat çekerek, Hamas hareketinin bütün bu önerilere doğal bir hak gözüyle baktığını, dolayısıyla herkesin bunların gerçekleşmesi için çalışması gerektiğine inandığını kaydetti.
Hamdan, işgalci İsrail basınında yer alan ve Siyonist liderlerin Gazze’deki direniş güçlerinin elinde bulunan esir askerlerin serbest bırakılmasına karşılık Kıbrıs’ta uluslararası camianın kontrolünde olacak bir limanın açılmasını kabul ettikleriyle ilgili haberlerin doğru olmadığını söyledi.
Hamdan değerlendirmesinde “Esirler dosyası bir konu, insani dosya ise bir başka konudur. Netanyahu esirler dosyasını iç savaşında kullanmak istiyor. Arabulucuların olmasına ve yapılan görüşmelerde Hamas’ın olumlu ve esnek davranmasına rağmen nihai bir sonucu varmayı işgal rejimi sabote etti. Daha önce yapılan Özgürlerin Vefası Esir Takası Anlaşmasında olduğu gibi, Filistinli esirler zindanlardan çıkmadan işgal rejimi esirleri de çıkmayacaktır” dedi.
Gazze’deki insani durumun çözümü için Hamas hareketinin yaptığı girişim ve önerileri reddeden Ramallah’taki Filistin Yönetimi’nin tutumunu kınadıklarını belirten Hamdan, Hamas hareketinin bunun ulusal çerçevede gelişmesini istediğini, bunun hangi isim altında olursa olsun engellenmesini kabul etmediğini ifade etti.
Gazze’deki insani krizin çözümünde Hamas’a ortak olması için Filistin Yönetimi’ne çağrıda bulunan Hamdan, Hamas’ın bu dosyayı kendi eliyle çözecek ulusal hükümetin kurulması veya bu dosyayı çözecek liderleri ortaya çıkaracak FKÖ’nün yeniden oluşturulması için gereken adımları atmaya hazır olduğunu, dün olduğu gibi bugün de Hamas hareketinin doğrudan ve pratikte elini uzattığını, bunun gerçekleşmesi için işleri daha da zorlaştırmaya gerek olmadığını kaydetti.
Gazze’deki insani durumun çözümü için atılması atılacak adımlarda Hamas hareketinin taviz verip vermeyeceğinin sorulması üzerine Hamdan “İşgalci İsrail Filistinlilerin bu konuda taviz vermeye hazır olduklarını düşünüyorsa kesinlikle yanılıyor. Madrid’den şimdiye kadarki süreçte, bunun başarısız olduğu anlaşılmıştır. Filistinliler bu tecrübeyi bir kez daha denemek istemiyorlar” hatırlatmasında bulundu.
Yüzyılın Anlaşması
Yüzyılın Anlaşması tanımlamasını kabul etmediklerini belirten Hamas lideri, bu anlaşmanın bazı çevreler arasında ele alındığını, görüşüldüğünü ve neticeye varıldığını belirterek, şu anda olup bitenlerin, ortada Amerika’nın değişik baskı ve zorlamalarla dayatmaya çalıştığı İsrail-Amerika proje olduğunu gösterdiğini söyledi.
Amerika planının bölgeyi Amerika ve İsrail çıkarlarına göre yeniden dizayn etmeyi amaçladığını, bununla Amerika’nın dünya hegemonyası sağlamaya çalıştığını, İsrail’i de 70 yıl süren gayri meşru süreçten sonra meşru bir rejim haline getirip bölgede rol sahibi bir varlık haline getirmek istediğini ifade etti.
Amerika’nın planının iki nedenden ötürü başarılı olamayacağını belirten Hamdan sözlerini şöyle sürdürdü: Birinci sebep, Filistin halkı ve Filistin direnişi bunu asla kabul etmeyecek. İkincisi, bölgenin haritasını yeniden düzenlemek kolay bir şey değil ve hiç kimsenin bu haritayı kafasına göre çizip hareket etme gücü yoktur.
Bu, bölgenin anarşi ve kaosa sürüklenmesidir. Bu, Amerika’nın sonucuna katlanamayacağı ve sonuçlarını kestiremeyeceği savaşlar demektir.
Hamas lideri Hamdan ayrıca, Filistin davasına, bölgeye ve Araplara zarar vereceğinden Arapların bu plana olumlu yanıt vermemelerini beklediklerini ifade etti.
Arapların şu anda planı kabul edip etmediklerinin sorulması üzerine ise Hamdan “Amerikalılar Arapların bunu kabul ettiklerini pazarlıyorlar. Buna karşılık karşı taraftan bunu yalanlayan bir açıklama yok. Bu endişe veriyor” dedi.