HAMAS’ın Yeni Lideri İSMAİL HENİYYE Kimdir?

Binlerce Filistinlinin kulağını çınlatan bu sözler otuz yıllık bir mücadele sürecinde Heniyye’nin üzerinde yürüdüğü ilkeler oldu… Fidan gibi yetiştiği harekette şimdi harekete liderlik edecek… Yapılan seçimde hareketin siyasi birimi başkanı olarak Halid Meşal’in yerine geçti.

İslamî Direniş Hareketi Hamas’ın özgürce yaptığı seçimlerle İsmail Heniyye, 1996 yılından beri harekete başkanlık eden Sayın Halid Meşal’in yerine geçmiş oldu.

GÖZAT  Hamas'ın Yeni Siyasi Lideri İSMAİL HENİYYE

Onun aktif çalışmaları üniversite yıllarına dayanıyor. O yıllarda hareketin öğrenci örgütü bünyesinde çalışan Heniyye, otuz yıldır o gün atılan ilke ve sabiteler üzerinde yürüyor. Otuz yıldır bütün diken, engel ve sıkıntılara rağmen yoluna devam etti.

Üniversite yıllarında çalışmalarıyla tebarüz eden Heniyye, o günlerde ve daha sonra üstlendiği makam ve sorumluluklarla bir “ilke” adamı ve üzerinde uzlaşılan önemli bir “şahsiyet” olduğunu gösterdi.

GÖZAT  HENİYYE: Esirleri Özgür Kılmak MİLLİ GÖREVİMİZ

Mutedil bir şahsiyete sahip olan Heniyye Gazze’de sağlam ilişkiler kurmayı başardı. İdeolojik farklılıklarına ve farklı siyasi tutumlarına rağmen birçok Filistinli çevreyi Gazze’de kucaklamayı başardı. Bunları yaparken, işgale ve işgalciye karşı tutumunda ise hiçbir zaman taviz vermedi.

Hamas içinde olduğu kadar Filistinliler arasında özellikle büyüyüp yaşadığı, uzun süre burada faaliyet gösteren İslami Cemiyet ile Spor Kulübüne başkanlık ettiği Eş-Şati Mülteci kampında büyük bir teveccüh görüyor. Filistin dışında da birçok kişi ve çevreyle ilişki kuran Heniyye onların Filistin davasının savunucuları olmalarını sağladı.

GÖZAT  HENİYYE: Esir Takası İsrail'in Bedel Ödeyeceği Günü Bekliyor

Heniyye birçok makama gelmesine rağmen, hep Eş-Şati Mülteci Kampında yaşamayı tercih etti. Üst düzey birçok yetkiliyi karşıladığı Eş-Şati’de ailesiyle birlikte yaşamaya devam ediyor. Başbakan olduğu dönem dahil kaldığı semtteki camide cemaate imamlık yapmayı da hiç bırakmadı.

İsmail Heniyye Kimdir?

İsmail Abdüsselam Heniyye (54), 23 Mayıs 1963 yılında Eş-Şati Mülteci Kampında dünyaya geldi. Ailesi, 1948 yılında yaşanan büyük felaketin ardından Askalan’dan göç etmişti. İlk ve ortaokulu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA)’nın kamptaki okulunda okudu.

GÖZAT  MEŞAL: Hepimiz HENİYYE'nin Ardında Saf Tutacağız

Liseyi ise Gazze’deki Ezher Enstitüsünde bitirdi. Şahsiyetinin olgunlaşmasında ve İslami duyarlılığının artmasında lisenin büyük etkisi olmuştur. 1980 yılında evlenen Heniyye, daha sonra Gazze’deki İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arap Dili bölümüne kaydoldu ve 1987 yılında Arap Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Üniversite yılları Heniyye’nin Hamas’ın öğrenci kanadı olan İslamî Kitle bünyesinde aktif çalışma dönemi oldu. İslamî çalışmalarının yanında sportif faaliyetlerle de ilgileniyordu. 1983-1984 yıllarında Gazze’deki İslam Üniversitesi Öğrenci Konseyinde üye olarak çalıştı. Daha sonra konseyin başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

GÖZAT  Meşal: Hamas'ın Siyaset Belgesi ESKİ DURUŞU İLE AYNI

Tutuklanmalar ve Sürgün

1987 yılında ve birinci Filistin intifadasından hemen sonra işgal güçleri Heniyye’yi tutukladılar.18 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Ardından 1988 yılında yeniden tutuklandı. Bu sefer 6 ay zindanda kaldı. Birinci intifada da Hamas’ın hitabeti güçlü liderlerinden biri olarak meşhur oldu.

1989 yılında İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’a mensup olmak ve hareketin özel birimine liderlik etmek suçlamasıyla üçüncü kez tutuklandı ve 3 yıl zindanda kaldı.

GÖZAT  Heniyye: Gazze Şeridi ASLA BOYUN EĞMEYECEK

Tutuklandıktan sonra diğer 415 Filistinli lider ve komutanla birlikte 17 Aralık 1992 yılında Lübnan’ın Merc Ez-Zuhur bölgesine sürgün edildi. Sürgünde geçen bir yıldan sonra tekrar Gazze’ye döndü.

Şeyh Yasin’le Yakın Dostluk

Siyonist işgal rejimi Hamas hareketinin kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’i 1997 yılında serbest bıraktıktan sonra Heniyye, şeyhin Gazze’deki ofisinin müdürü olarak görev aldı. Bu şekilde Şeyh Yasin’le ilişkileri daha da güçlendi.

GÖZAT  İsmail Heniyye'den Esirlere: ÖZGÜRLÜK SİZİ BEKLİYOR

İsmail Heniyye 1997 yılında mütevelli heyeti üyesi olduğu İslam Üniversitesinde de birçok makamda görev yaptı. Diyalog İçin Yüksek Komisyonda üye olduğu gibi, ikinci intifadada İslami ve ulusal grupların oluşturduğu Yüksek Takip Komisyonunda da Hamas temsilcisi olarak görev aldı.

Heniyye’ye Suikast

Heniyye birkaç kez işgal rejiminin suikast girişimlerine maruz kalmış ve onlardan kurtulmuştur.

6 Eylül 2003 tarihinde Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte Gazze’nin doğusunda yer alan Ed-Derc Semtinde misafir kaldıkları Hamas lideri Mervan Ebu Ras’ın evi işgal uçaklarının saldırısına uğradı. Saldırıdan Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte Heniyye ve Ebu Ras yara almadan kurtuldu.

GÖZAT  Siyonist Netanyahu HAMAS'ın Yeni Siyaset Belgesini ÇÖPE ATTI

Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye yönelik başlattığı insanlık dışı üç savaşta Heniyye’yi ortadan kaldırmak için işgal uçakları evini bombaladılar.

Başbakan Heniyye

Heniyye, 2006 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Hamas’ın kurduğu Islah ve Değişim Partisine başkanlık etti. Yapılan seçimde Islah ve Değişim Partisinin ezici bir zafer kazanması üzerine Hamas’ın kurduğu onuncu hükümete başbakan oldu. Şubat 2006’de kurulan Hamas hükümeti, içerde ve dışarıda baskılara maruz kalmaya başladı.

GÖZAT  HAMAS'ın A TAKIMI Belli Oldu

Filistin İçin Makamdan Vazgeçti

Heniyye, Fetih ile ulusal diyalog kapılarını açık tutmak ve Filistin halkının sıkıntılarını azaltma adına yeni bir uzlaşı hükümetinin kurulması amacıyla başbakanlıktan feragat etti.

Yine iç bölünmeyi sonlandırmak amacıyla Heniyye Eş-Şati’deki evinde varılan uzlaşı anlaşmasını imzaladı. Bununla devam eden 7 yıllık siyasi bölünmeyi sonlandırıldı. Bunun üzerine daha önce Gazze ve Batı Yaka’da var olan iki hükümetin yerine Rami El-Hamdallah başkanlığında Ramallah’ta uzlaşı hükümeti kuruldu.