Hamas: Ramazan Şallah, Direniş ve Cihad Yoldaşı…

Hamas eski Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, vefat eden eski İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Dr. Ramazan Abdullah Şallah için başsağlığı diledi.

Meşal yayınladığı başsağlığı mesajında, “Hayatını Allah, vatan ve dava yolunda geçirmiş cesur komutan Ramazan Şallah’ın vefatı sebebiyle, halkımızın, ümmetimizin ve bütün İslam âleminin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Şallah’ın vefatının genelde bütün Müslümanlar özelinde ise Filistinliler için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Meşal, “Şallah, Filistin ve Kudüs’e varan yolda yol arkadaşıydı; cihad ve direniş yolunda yoldaştı.” dedi.

Meşal, Şallah’ın ölmeden önce geride mücadele ve direnişle dolu bir hayat bıraktığını belirterek, “Uzun süre kendini uğraştıran bir hastalıktan tedavi edilemeyerek ahiret yolculuğuna çıktı. Vefatı, Filistin direniş hareketleri ve özellikle kurucularından olduğu İslami Cihad Hareketi için ciddi bir kayıptır.” değerlendirmesinde bulundu.

Hamas eski Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal’ın yayınladığı başsağlığı mesajında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Mücadele yolunda, intifada yıllarında ve düşman İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı başlattığı savaşlarda rahmetli Şallah ile yarım asra yakın birlikte yaşadım. Filistin davasını ve halkımızın haklarını beraber müdafaa ettik. Birbirimize kalkan ve sığınak olduk. Kalbimize ve zihnimize kazılan bu süreçte istişareler ederek ve fikir alışverişinde bulunarak birbirimize yardımcı olup gücümüze güç kattık.

Ramazan Şallah, cihad sancağını ruh kardeşi Fethi Şikaki’den teslim aldı. Şallah, direniş sancağını, kendisinden sonra ruh kardeşi ve dava arkadaşı olan Ziyad el-Nehhale’ye devretti. Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri olarak seçilmesi ve ardından sağlık durumunun kötüye gitmesi sonucu görevini teslim etmesi arasındaki süreçte direniş kuvvetlendi. Kendi döneminde direniş yolunda ortaya koyduğu fedakârlıkla öne çıkmış ve adeta bir sembol halini almıştı.

Şallah, büyük bir komutan, eşsiz bir düşünme kabiliyetine sahip ve kimsenin önceden kestiremediği yahut kavrayamadığı kararlar alabilen güçlü bir isimdi.”

Filistin’deki İslami Cihad Hareketi’nin eski genel sekreteri Dr. Ramazan Abdullah Şallah 6 Haziran Cumartesi akşamı, fedakârlık, cihad ve direnişin ardından uzun süre kendini uğraştıran bir hastalıktan sonra ahiret yolculuğuna çıktı.

Şallah, Mossad’ın Malta’da düzenlediği suikastle şehit edilen Dr. Fethi Şikaki’nin ardından İslami Cihad Hareketi’nin genel sekreterliği görevini üstlendi.

İkinci intifada esnasında İsrail işgal yönetimi Şallah’ı İsrail hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirilen birçok cihad eyleminden sorumlu olmakla suçladı. Bu eylemlerin gerçekleştirilmesi için emirlerin doğrudan ondan çıktığını iddia etti. Bu durum ise işgal yönetiminin onu sadece bir siyasi lider değil aynı zamanda askeri bir lider saymasına gerekçe gösteriliyordu.

2017 yılında ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Şallah’ı yakalanması istenenler listesine dâhil etti. O zaman dünyada onunla birlikte yakalanması istenen 26 kişi vardı.

Şallah’ın cenazesi, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Yermuk Filistin Mülteci Kampı’nda bulunan Şuheda Mezarlığı’nda defnedildi.