HAMAS, LÜBNAN Hükumetini Tebrik Etti!

Hamas yeni kurulan Lübnan hükümetini tebrik etti ve başarılı çalışmalar gerçekleştirmesi temennisinde bulundu. Yeni Lübnan hükümetinin Bakanlar Bildirisini de büyük bir ilgiyle izlediğini dile getirdi.

Hamas’a bağlı Mülteci İşleri Bürosu bugün (2 Şubat Cumartesi) yaptığı açıklamada Filistinli mültecilerin vatandaşlığa geçirilmemeleri ve yurda dönüş haklarının korunması; sorumluluklarını yerine getirmeleri ve UNRWA’ya sürekli mali destek vermeleri için uluslararası kuruluşlara çağrı yapılması ve Nehru’l-Barid mülteci kampının yeniden inşası işleminin finansmanının tamamlanması konusunda sergilenen tavrı takdir ettiğini dile getirdi.

Hamas, Lübnan hükümetinden Filistinli mültecilerin tüm ekonomik, toplumsal ve insanî haklarını vermesini isteyerek, bu konudaki taleplerin haklı ve normal talepler olduğunu vurguladı. Özellikle çalışma, mülk edinme ve sendikalara girme haklarının verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Hamas’ın açıklamasında Lübnan’daki Filistinli mültecilerin temel insanî haklarının verilmesinin Filistinli mültecilerin hayatında temel bir husus olduğuna dikkat çekildi. Bunun Filistin – Lübnan diyaloğu açısından da temel bir etken olduğu dile getirildi.

Hamas, Filistin ile Lübnan arasında bütün ortak meseleleri kapsayacak diyaloğun başlatılmasına çağrı maddesinin ele alınmasının da garanti edilmesi ve mülteci kamplarına sadece güvenlik penceresinden bakılmaması gerektiğini vurguladı.

Hamas, Lübnan hükümetinden ayrıca zaman içinde eskiyen binaların yenilenmesi için mülteci kamplarına inşaat malzemeleri sokulmasının da kolaylaştırılmasını talep ederek bazı binaların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve mültecilerin hayatları açısından ciddi tehlike oluşturduklarını hatırlattı.