HAMAS: İsrail, ESİR Takasında CİDDİ Değil!

Hamas Siyasi Birimi üyelerinden Mahmud Zehhar, İzzettin Kassam Birlikleri’nin ve Filistin direnişinin esir değişimi konusunda sonuca ulaşılması için işgal zindanlarındaki tutsakların serbest bırakılması ile ilgili şartlarında ısrarlı olduğunu, işgal yönetiminin bundan vazgeçilmesi için baskıya başvurduğunu ifade etti.

Zehhar, işgal yönetiminin henüz esir askerlerinin serbest bırakılması için İzzettin Kassam Birlikleri’nin ve Hamas’ın ileri sürdüğü şartlara cevap vermediğini, Özgürlerin Vefası Anlaşması’nda serbest bırakıldıktan sonra yeniden gözaltına alınanların serbest bırakılmasının pazarlık için bir ön şart olarak ileri sürülmesi konusundaki tutumlarında ısrarcı olduklarını söyledi.

Hamas liderlerinden Zehhar şu ifadeleri kullandı: “İsrail işgal yönetimi Özgürlerin Vefası Anlaşması’nın şartlarına tam olarak uymamış, bilakis ters bir tavır sergilemiştir. Kamuoyunun dikkatinin öncelikli olarak esir değişimi konusundan başka yöne çekilmesi için de son günlerde esirlere yönelik baskılarını daha da artırmıştır.”

Zehhar, işgal yönetiminin önceki anlaşmada serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklananları serbest bırakması ve Filistin tabanının ihtiyacına cevap verecek yeni bir pazarlığa razı olması durumunda yeni bir esir değişimi anlaşmasının gerçekleşebileceğini vurguladı.

Hamas’ın Katar’ın bağışını kabul etmemesiyle ilgili olarak da Netanyahu’nun seçim programında bu konuyu istismar etmeye çalıştığına ve bu bağışların insanî temelli olmayan hesaplar için kullanıldığı iddiasında bulunduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: “Katar’ın bağış mallarının tümü insanî yardım programlarına, yaralılara, doktorlara, hastanelere, öğretmenlere ve memurların düzenli maaşlarına harcanmıştır. Ondan bir tek kuruş bile silah veya başka bir şey için alınmamıştır. Hamas’ın bunu reddetmesi Netanyahu’yu seçimler için asılsız iddiaları ve gerekçeleri kullanarak, üzerine tırmanmaya çalıştığı ağaçtan indirmek içindir.”

Zehhar, Netanyahu’nun Filistin halkına şantaj yapma çabalarında başarısız kaldığını ifade etti.

Filistin halkına şantaj işine Katar’ın da karıştığı iddiasına tepki gösteren Zehhar: “Katar şantaj işine karışmıyor. Böyle bir manzara ortaya çıkarmaya çalışan kesin hatalıdır” dedi.

Abbas yönetiminin tutumuna da değinen Zehhar, ablukanın sadece İsrail tarafından sürdürülmediğini Mahmud Abbas yönetiminin ve ekibinin de Gazze’ye abluka uyguladığını dile getirdi. Bu yönetimin Katar’ın yardımlarının engellenmesi için ona baskı yapılması amacıyla Arap ülkelerine tahrik ve teşvikte bulunduğuna dikkat çekti.

Zehhar, Gazze’nin doğu bölgelerinin Filistin’in gelecekteki tarihini yazacağını, işgal altındaki topraklara ulaşılması için adımların buradan harekete geçeceğini ve o zaman tüm hainlerin ve işbirlikçilerin yargılanacağını ifade etti.