Hamas: Gazze Kurumlarını Filistin Hükümetine Devredebiliriz

İsrail’in kuşatması altında olan Gazze’de son bir ayda yaşanan yoğun elektrik kesintileri, günlük 12 saatten daha uzun sürmesi dolayısıyla krize dönüşmeye başlamıştı.

Öte yandan Filistin Uzlaşı Hükümeti ise Gazze’deki bakanlıkların tamamının Hamas Hareketi tarafından uzlaşı hükümetine devredilmesini talep etti. Hareket ise hükümetin bu bakanlıklarda tüm görev ve sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmesi şartıyla buna hazır olduğunu açıkladı.

Uzlaşı Hükümeti 2014 yılının Haziran ayında kurulmuş, ancak Hamas Hareketi taraflar arasındaki siyasi anlaşmazlıklar dolayısıyla görevlerini söz konusu hükümete devretmemişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Filistin Başbakanı Rami El-Hamdulillah Hamas’ın elektrik kesintisinden dolayı hükümeti suçladığı yönünde ortaya atılan iddiaların aslının olmadığını ifade etti.

Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında hükümetin Gazze’deki elektrik kesintisi için senelik olarak 1 milyar İsrail şekeli (279 milyon dolar) harcama yaptığını, bu miktarın ise var olan bütçe açığının %30’unu oluşturduğunu ifade eden Rami El-Hamdulillah Gazze’nin yalnızca elektrik idaresinin değil, tamamının hükümete devredilmesini talep etti.

Hamas Hareketi ise Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, elektrik kesintisi sebebiyle Ramallah’taki Filistin hükümetini eleştirdi ve bu krizin büyümesinin hükümetin elektrik santralini çalıştırmak için dayattığı ek vergiler olduğunu ifade etti. Hareket El-Hamdulillah hükümetini Gazze’yi karanlığa terk etmekle suçladı.

Hareketin üst düzey isimlerinden olan İsmail Rıdvan tarafından yapılan açıklamada hareketin Gazze’deki bakanlıkları uzlaşı hükümetine devretmeye hazır olduğu, ancak hükümetin bunun karşılığında tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.

Elektrik krizi dolayısıyla Gazze’deki sosyal medya kullanıcıları krizin sorumlusunun Hamas Hareketi olduğunu ifade ederek çeşitli protesto hareketleri başlatmıştılar.

Geçtiğimiz Perşembe günü ise yüzlerce kişinin katılımıyla elektrik kesintisini boykot etmek için bir protesto gösterisi düzenlendi.
Krizin büyümesinin ardından açıklama yapan Katar yönetimi Gazze’deki elektrik santraline yakıt sağlanması için 12 milyon dolar bağış yapma kararı aldığını açıkladı.

Ayrıca uzlaşı hükümeti Türkiye’den de destek vermeye hazır oldukları yönünde bir açıklama geldiğini duyurdu.

Gazze’nin ortalama olarak 400 Megawatt elektriğe ihtiyacının olduğu, ancak bu oranın 212 Megawatt’tan fazlasını elde edemediği, bu oranın 120 Megawatt’ının İsrail’den, 32 Megawatt’ının Mısır’dan geldiği, Gazze’deki Elektrik Üretim Şirketinin ise 60 Megawatt’lık ihtiyacı giderdiği ifade ediliyor.