Güney Afrika’dan İsrail’i Kızdıran Açıklama

Güney Afrika Su İşleri Bakanı Nomvula Mokonyane’nın yaralı Filistinlinin kurşunlanarak katledilmesini, Güney Afrika’daki siyahilere karşı uygulanan ırkçı ayrımcılıkla kıyaslaması İsrail’i öfkelendirdi.

GÖZAT  Güney Afrika Cumhurbaşkanı: Filistin Halkına Desteğimiz Sürecek

Güney Afrika’nın Tel Aviv büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Mokonyane’nin açıklamasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Mokonyane, bir hafta önce yaptığı açıklamasında “İsrail, Filistinlilere karşı bir zamanlar Güney Afrika’da siyahilere karşı uygulanan ırkçı ayırım sistemini uyguluyor. Bir yıl önce el-Halil’de yerde yaralı bir halde yatan Filistinlinin İsrail askeri tarafından öldürülmesi, İsrail Ordusu’ndaki hakim kültürü yansıtıyor.

GÖZAT  Hamas Güney Afrika Başkanını Takdir Etti

İsrail askerleri, birer ölüm makinesidir. Yerde yatan Filistinlinin kendisini savunacak bir kudreti yoktu ve acıdan kıvranıyordu. Fakat İsrail askeri ateş açtı. Çünkü ceza çekincesi yok” demişti.

Güney Afrikalı bakan açıklamasına şöyle devam etmişti: “İsrail’deki siyasi sistem, insanlıktan yoksun. Filistin direnişine karşı baskıcı yola başvuruyor.

GÖZAT  Filistin Özgürleşmedikçe, Afrika Özgür Hissetmeyecek

Hatta Filistin’in su kaynaklarını, Filistin devletine hakim olmada araç olarak kullanıyor. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı bazı raporlarda da bu gerçek vurgulanmaktadır. İsrail, Amerika’dan aldığı destekle, yeryüzünde su kaynakları üzerinde ırkçı siyaset uygulayan tek ülkedir. İsrail, iğrenç siyaseti olan Filistinlileri toplu cezalandırmaya devam ediyor. İsrail’in bu düşmanca siyasetini durdurması gerekiyor”