Görme Engelli Gazzeli “Kızın Siyah Kuşak” Hayali

Gazze’de doğuştan görme engelli kız çocuğu Minnetullah el-Beytar, karatede ustalık seviyesi olan siyah kuşağa ulaşmayı hedefliyor.

Görme yetisinden tümüyle yoksun 13 yaşındaki Minnetullah, beyaz bastona dayalı bir yaşam yerine Gazze’deki El-Meştel Spor Kulübünde engellere meydan okuyarak kata çiziyor.

Minnetullah, “güçlü olmak ve kendini savunmak” için karateyi tercih ettiğini söyledi. Bu sporun kendisine farklı bir ruh ve enerji kattığını belirten Minnetullah, “Yüksek motivasyonla engellerimi yenmeyi başardım. Karate sayesinde üzerimdeki olumsuz enerji de kaybolup gitti.” dedi.

Minnetullah’ın antrenörü Hasan er-Rai ise öğrencisinin gösterdiği başarı karşısında şaşkınlık ve gurur duyduğunu belirtti.

Beyaz kuşaktan sarı kuşağa geçmeye hazırlanana öğrencisinin, bildiği kadarıyla, karate yapan ilk Arap görme engelli kız olduğunu kaydeden Rai, “Haftada üç gün ikişer saat antrenman yapıyoruz. Kendisine uygun, daha önce hazırladığım bir eğitim programıyla yol alıyoruz.” diye konuştu.

Ses, yön ve hareketleri ezberlemeye dayalı algısal bir eğitim programı uyguladığını söyleyen Rai, “Minnetullah’ın kavrama gücü çok fazla ve karatede ilerleyebilmek için gerekli yeteneğe var. Karatede üst kuşaklara ulaşacağına inanıyorum.” dedi.

Filistin resmi verilerine göre, İsrail’in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’de 7 bine yakın görme engelli bulunuyor.