Gazze’de TENEKE EVLERDE Yaşam Mücadelesi

Saldırılarda evlerinin yıkılması nedeniyle yıllardır derme çatma barakalarda hayata tutunmaya çalışan Filistinliler, kış mevsimiyle birlikte zor günler geçiriyor.

Yaklaşık 10 yıldır devam eden abluka nedeniyle inşaat malzemelerinin girişine sınırlı şekilde izin verilen Gazze’de pek çok aile, yıkılan evlerini kendi kısıtlı imkanları ile onarmaya çalışıyor.

Gazze Şeridi’ndeki Beyt Lahiya kentinde yaşayan Ebu Şihab ailesi bunlardan sadece biri.

Temmuz 2014’teki İsrail saldırılarında evleri oturulamaz hale gelen Halid Ebu Şihab (38), kendi imkanları ile yaptığı derme çatma barakada 3 çocuğuyla birlikte hayat mücadelesini sürdürüyor.

Ebu Şihab, “Savaşta evimizi kaybettiğimiz günden bu yana ilkel bir hayat yaşıyoruz. Bu derme çatma barakada yağmurdan korunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Evde yanan sobanın dumanından etkilenmemesi için beşikteki küçük kızının yüzüne örttüğü örtüyü sık sık kontrol eden Ebu Şihab, “Ailem ve özellikle küçük kızım bu dumanda zor nefes alıp veriyor. Onların suçu ne?” ifadelerini kullandı.

Uzun süredir işsiz olduğunu söyleyen Ebu Şihab, çocuklarına ne bir ayakkabı ne de giyecek alacak durumda olduğunu anlattı.

İsrail’in Temmuz 2014’te Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıda 2 bin 300 Filistinli ölmüş, 11 binden fazla kişi yaralanmış ve 12 bin civarında ev ise yerle bir olmuştu.

Hamas’ın Ocak 2006’da seçimi kazanmasıyla, İsrail haziran 2007’den bu yana Gazze’ye yönelik ambargoyu sürdürüyor.