Gazze’de Şehit Aileleri Eylem Yaptı

Gazze’de, işgal rejiminin morglarında rehin tutulan şehit cenazelerinin ailelerine teslim edilmesi talebiyle düzenlenen gösteriye onlarca kişi katıldı. 

Uluslararası Kızılhaç teşkilatının Gazze şehrindeki binası önünde düzenlenen eyleme katılan kalabalık işgal rejiminin zindanlarında veya saldırılarında şehit edildikten sonra cenazeleri ailelerine teslim edilmeyip işgal rejimi morglarında tutulan şehitlerin fotoğraflarıyla gösteri düzenledi. Göstericiler rehin tutulan şehit cenazelerinin derhal ailelerine teslim edilmesi taleplerini dile getirdiler. 

Esirler Bakanlığı Etkinlikler Genel Müdürü Nebil Haccac, Uluslararası Kızılhaç teşkilatından işgal rejiminin bu haksızlığı karşısındaki suskunluğuna son vermesini istedi. 

Haccac, bu konuda uluslararası hukukun işletilmesini talep etti ve esirlerden hayatlarını kaybedenlerin cenazelerinin rehin tutulmasının uluslararası hukuka göre suç sayıldığını hatırlattı. 

İşgal rejimi şehit edilen Filistinlilerin cesetlerine el koyarak daha sonra onları teslim etme işini zor bir pazarlıkta kullanmak için istismar ediyor. Bazen cesetleri teslim etmek için ailelerinden yüklü miktarlarda para istiyor, cesetlerin gömülmesi için cenaze merasimleri düzenlenmemesini ve gece yarısından sonra sadece aile fertlerinin katılacağı bir programla gömülmesini şart koşuyor. Bazen de hiçbir şekilde teslim etmeyerek Rakamlar Mezarlığı adı verilen ve kabirlerde kimin gömülü olduğu yazılmayan, sadece her bir kabrin başına bir numara yazılan mezarlığa gömüyor. Bazen de aileleri birtakım şeylere zorlamak amacıyla yıllarca morglarda bekletiyor. 

Halen işgal rejimi morglarında tutulan şehit cenazelerinin sayısının 142, bunlardan 14’ün çocuk, 5’inin kadın cenazesi olduğu, 11’inin de işgal zindanlarında esaret altındayken hayatlarını kaybedenlerin cenazeleri olduğu; onlarca yıldır Rakamlar Mezarlığı’na gömülen şehit cenazelerinin sayısının ise 256 olduğu belirtildi.