Filistinli Gençler, İsrail’e Karşı Direnmeye Devam Ediyor

İşgal altıdaki Batı Şeria’nın muhtelif noktalarında, Filistinli gençler, gayrimeşru uygulamalarıyla insanlık suçu işleyen İsrail rejimine karşı direniş gösterdi.

Batı Şeria’nın el-Halil kentinde çıkan çatışmalarda İsrail işgal güçleri, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla Filistinli direnişçilere saldırırken, Filistinliler ise askerlere taşlarla karşılık verdi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, İsrail güçlerinin Batı Şeria’da yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarı’nı protesto etmek isteyen Filistinlilere müdahalesinde bazı Filistinli göstericiler yaralandı.

Eş zamanlı olarak Filistin halkının, Batı Şeria’nın Kefer Kaddum beldesinde 14 yıldır kapalı olan ana caddenin açılması için düzenlediği haftalık barışçıl gösterilere de sert müdahale eden işgal güçleriyle Filistinli gençler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Ayrıca işgalci askerlerin, gösterilere müdahale esnasında bazı Filistinli gençleri yaraladığı ifade edildi.

Kaynaklar, Kefer Kaddum beldesinde yaşanan gerilimde, işgalci İsrail’in gaz bombalı müdahalesinde 3 Filistinli yaralanırken onlarcasının boğulma tehlikesi geçirdiğine dikkat çekti.

Filistin’de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası’nın (2. İntifada) ardından İsrail yönetimi, 2002’de “güvenlik” gerekçesiyle Batı Şeria ile 1948 yılında işgal edilmiş Filistin toprakları arasına “Ayrım Duvarı” inşasına başlamıştı. Ayrım Duvarı nedeniyle Batı Şeria’daki 3 milyona yakın Filistinli, işgal altındaki Doğu Kudüs ve 1948 topraklarına geçemiyor.

Görgü tanıkları, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günü düzenlenen protestolara Filistinliler tarafından yoğun katılımının olduğunu bildirdi.

Keza İsrail’in akla ziyan baskı ve şiddet politikalarına rağmen Filistin halkının, meşru haklarını savunmakta ısrarcı olacağı, her karış toprağını işgalden kurtarmak için direnişe devam edeceği çok net görülüyor.