Filistinli Gazeteci: Türkiye, Hamas’a Sırtını Döndü

Siyonist İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un bizzat Erdoğan’ın özel daveti ile Türkiye’yi ziyaret edişi ve Türkiye yönetiminin Siyonist İsrail ile normalleşmesine ülke içinden ve İslam aleminden çok büyük tepkiler gelmişti.

Filistinli gazeteci Abdulbari Atvan da ilgili süreç hakkında “Türkiye Hamas’a Sırtını Döndü” şeklindeki başlığıyla bir yazı kaleme aldı.

Atvan, Erdoğan ile Hamas arasındaki balayı döneminin, Erdoğan’ın Siyonist İsrail ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini hızlandırmasıyla sona eriyor gibi göründüğünü belirtti.

Türkiye medyasında çıkan haberlerde de Erdoğan hükümetinin bir buçuk yıldan fazla bir süredir birçok ülke ile şu anda Türkiye’de bulunan Hamas üyelerini kabul etmesi için görüşmelerde bulunduğu bildirildi. Hareketin taşınma kararı hakkında bilgilendirildiği belirtildi.

Filistinli yazar, Siyonist İsrail’in Türkiye ile ilişkilerin tamamen normalleştirmesinin bir koşulu olarak tüm Hamas unsurlarının Türkiye’den çıkarılmasını şart koştuğunu belirtti.

Bunların başlıcasının da hareketin lider yardımcısı ve Batı Şeria ordusundaki askeri operasyonların başkanı Salih El-Aruri olduğu belirtiliyor. Nitekim Salih El-Aruri’nin bu nedenle Ankara’dan ayrıldığı ve şimdi Tahran, Beyrut ve Doha arasında gizlice hareket ettiği ifade ediliyor.

Abdulbari Atvan ilgili yazısında, Erdoğan’ın Hamas ve Müslüman Kardeşler’e verdiği desteğin pratikten çok retorik olduğunu belirtiyor.

Filistinli yazar Atvan, İran, Hizbullah veya Suriye ve hatta Hamas’a silah kaçakçılığına göz yuman Mısır ordusunun aksine, Türkiye’nin işgal altındaki Filistin’de faaliyet gösteren Direniş Gruplarına hiçbir zaman tek bir kurşun ya da dolar vermediğini söylüyor.

Atvan son olarak, Siyonist İsrail özel kuvvetlerinin Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kırmaya çalışan 12 Türk aktivisti şehit ettiği Mavi Marmara filosu katliamı sırasında ve sonrasında, Siyonist İsrail ile Türkiye arasında günde 70 uçuş yapılmaya devam ettiğine ve aslında iki ülke arasındaki ticaretin bu dönem boyunca da kayda değer bir şekilde büyümeyi sürdürdüğüne dikkat çekiyor.