Filistin’de Geçen Ay – 2 Şehit, 422 Yaralı

“Kudüs İçin Avrupalılar” topluluğu tarafından yayınlanan veriler, Filistin topraklarında adeta terör estiren işgalci İsrail’in, Haziran 2021’de işgal altındaki Filistin topraklarında yüzlerce hak ihlali gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.

Topluluk tarafından aylık olarak yayınlanan ihlaller raporunun bu ayki sayısında, işgal güçleriyle Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ve özel mülklerine yönelik gerçekleştirdiği baskın, saldırı, hak ihlali, yıkım ve tutuklama gibi hukuksuzluklara dikkat çekildi.

Kudüs İçin Avrupalılar müessesesi tarafından Kudüs’teki “İsrail” saldırılarına ilişkin hazırlanan aylık raporda, işgal güçlerinin 14 farklı konuda 1402 insan hakları ihlali gerçekleştirdiği ifade edildi.

Rapora göre, işgal güçlerinin, haziran ayında işgal altındaki Kudüs mahallelerinde gerçekleştirdiği silahlı saldırılar sonucu Filistinli 2 kadın şehit düştü.

İşgal askerleri, 11 Haziran’da Kudüs’ten Ramallah’a giden yol üzerindeki Kalandiya kontrol noktasında Filistinli kadın İbtisam Halid Keabine’yi vurdu. Bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla ateş açılarak yaralanan Keabine, olay yerinde hayatını kaybetti. İşgal polisi, yaralı kadının hastaneye kaldırılmasına engel olmak suretiyle ölmesine neden oldu.

Keza İsrail güçlerinin, 16 Haziran’da Doğu Kudüs’te “araçla ezme ve bıçaklama girişiminde bulunduğu” iddiasıyla ateş açtığı Filistinli kadın da şehitler kervanına katılmıştı. Terör devleti İsrail ordusu tarafından konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, vurulan kadının Hizma kontrol noktası yakınında önce araçla ezme girişiminde bulunduğu, ardından da araçtan inerek bıçaklı saldırı düzenlemeye çalıştığı iddia edilmişti.

Raporda, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Kudüs kentinde Filistinlilere yönelik olarak birçok defa doğrudan ateş açtığı belgelendi. İsrail askerlerinin hiçbir gerekçeye dayanmadan, orantısız güç kullanmak suretiyle savunmasız insanların yaralanmasına neden olduğu kaydedildi. Onlarca Filistinli ise, atılan gaz bombalarından etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdi.

İsrail güçlerinin, masum ve savunmasız insanlara karşı orantısız güç kullandığı saldırıları sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplam 422 Filistinli yaralandı.

Raporda, işgal güçlerinin, Kudüs beldeleri ve mahallelerine dönük gerçekleştirdiği 149 baskın sırasında aralarında 18 çocuk ile 24 kadının yer aldığı 320 vatandaşı tutukladığı vurgulandı. Onlarca şahıs sorgu merkezine çağrılırken en az 34 kişiye de ev hapsi cezası verildi.

Diğer taraftan rapordaki bilgilere göre, İsrail’e bağlı olan Kudüs Belediyesi, Filistinlilere ait çok sayıda ev ve yapıyı “ruhsatsız” olduğu iddiasıyla yıktı. Ayrıca işgalci İsrail belediyesinin yıkım masraflarını evi yıkılan kişilerden tahsil etmesi nedeniyle Filistinliler evlerini kendileri yıkmak zorunda kalıyor.

İşgal yönetimi evlerin yanı sıra su tesislerini, sıhhi tesisleri, tarım alanlarındaki binaları ve daha başka binaları da yıktı. Bu da birçoklarının hayatlarını idame ettirmek için ihtiyaç duydukları araçlardan mahrum kalmalarına sebep oldu ve normal hizmetlerden yararlanmalarına engel oldu.

Raporda İsrail güçlerinin, işgal altındaki Kudüs’te Filistinlilere ait evleri ve tarım arazilerinde kullanılan barakaları hedef alan yıkımlarına son dönemde hız verdiği belirtildi.