Filistin Mi İsrail Mi Sivilleri-Bebekleri Katlediyor? Kim Terörist?

Batılı liderler ve medya, Gazze Şeridi’ndeki ve Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimlerindeki mevcut şiddet döngüsüne tepki gösterirken, odak noktası geniş ölçüde Filistin direnişine ve işlediği iddia edilen suçlara sabitlendi.

Bazı Batılı liderler, Hamas’ı son şiddet olaylarından dolayı kınamayı reddeden ülkeleri azarlayacak kadar ileri gittiler.

Yaklaşım, ezilenlerin gerçek canavar olduğunu ve zalimin son çatışmanın kurbanı olarak kategorize edildiğini ima etmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Bunun nedeni büyük olasılıkla Filistin direnişinin, Batı’nın bölgedeki en sofistike direniş aygıtı olmakla övündüğü İsrail güvenlik ve istihbarat aygıtına büyük bir darbe indiren modern tarihte görülmemiş sahnelerde askeri olarak üstünlük sağlamasıdır.

Bu psikolojik savaş, İsrail karşıtı direniş gruplarının işgal altındaki Filistin ve ötesindeki savaş suçları eylemleri için İsrail’e herhangi bir adalet getirme girişimlerini raydan çıkarmayı amaçlıyor.

Hamas’a mensup bir yetkili, İngiliz medyasına yaptığı açıklamada, grup tarafından alınan İsrailli rehinelere “insancıl bir şekilde” davranıldığını ve zarar görmeyeceklerini söyledi.

Tarih, İsrail’in şiddetli etnik temizlik kampanyasında Filistinlilere karşı merhamet göstermediğini kanıtladı.

Gazze yönetimindeki Filistinli bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun sadece son iki gün içinde Gazze’deki Filistinli ailelere karşı 15 katliam gerçekleştirdiğini söyledi.

Hamas, sözde bir “halifelik” oluşturmak için İsrail yerleşimlerine sızmadı. Operasyon, özellikle son yirmi yılda İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği uzun bir savaş suçları listesine bir yanıttı.

İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları aslında listelenemeyecek kadar uzun, 1948’den bugüne kadar uzanıyor; rejimin gözetimi altında üç gün içinde 3.000’den fazla Filistinli ve Lübnanlı sivilin katledildiği Beyrut’taki Sabra ve Şatilla katliamındaki doğrudan suç ortaklığıyla birlikte.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da ve ardından işgal altındaki Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin taşlarının İsrail keskin nişancıları, tankları ve savaş uçaklarıyla karşılandığı 2001’deki El Aksa İntifadası (ikinci ayaklanma) sırasında da Filistinli sivillere merhamet göstermedi.

İsrail, 2001’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere karşı düzinelerce savaş yürüttü ve bunların bazıları birkaç gün sürdü, bazıları ise uzadı.

Hepsinde ortak olan bir tema, toplumdaki en savunmasız kişiler olan kadınların, çocukların ve yaşlıların öldürülmesi veya yaralanmasıdır.

Aralık 2008’in sonundan Ocak 2009’un ortasına kadar İsrail, Batı Asya’da Gazze katliamı olarak adlandırılan şeyi yürüttü. İsrail’in Gazze Şeridi’ni enkaza çevirmesiyle yaklaşık 1.500 Filistinli katledildi, bunların 288’i çocuk ve 103’ü kadındı ve bunların %85’i savaşçı değildi.

Yaklaşık 10.000 Filistinli de doğrudan çatışmalarla ilgili olaylarda yaralandı. Çoğunluğu yine sivildi.

3 Ocak’ta İsrail, çok sayıda savaş suçu işleyerek bir kara harekâtı başlattı. BM kuruluşları, İsrail’i enkaza çevirdiği sivil evleri yeniden inşa etmeye çağırdı, ancak talepler sağır kulaklara düştü.

2014 yılında İsrail, 8 Temmuz ile 24 Ağustos arasında Gazze Şeridi’ni tekrar bombaladı. Bu kez rejim, %2’i sivil olmak üzere 310.70 Filistinliyi öldürdü.

10.626 Filistinli, İsrail hava saldırılarının yanı sıra kara ve deniz bombardımanının doğrudan bir sonucu olarak yaralandı.

Kayıpların çoğunluğu, 3.374’den fazlası ömür boyu sakat kalan 1.000 çocuk da dahil olmak üzere sivillerdi.

Birleşmiş Milletler, konutlar ve hastaneler de dahil olmak üzere sivil altyapıya verilen zararın yeniden inşa edilmesi için 6 milyar dolara kadar ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

7.000 aileye karşılık 10.000’den fazla ev yerle bir edildi ve yaklaşık 89.000’i İsrail bombardımanından ciddi şekilde etkilenen 10.000 ev hasar gördü.

2016’daki ABD başkanlık ön yarışının ortasında, Demokrat aday Bernie Sanders, İsrailli yetkilileri Gazze’ye yönelik muamelelerinden dolayı kınadı ve özellikle Başbakan Benjamin Netanyahu’yu “aşırı tepki vermek” ve gereksiz sivil ölümlerine neden olmakla suçladı.

Mayıs 2021’de yaklaşık on gün boyunca İsrail, Müslümanların kutsal ayı Ramazan’da Gazze’yi bir kez daha ayrım gözetmeksizin bombaladı ve 66 çocuk ve 40 kadını öldürdü.

Bombardımanlarda aralarında en az 2’u çocuk ve 000’ü kadın olmak üzere yaklaşık 610.400 Filistinli yaralandı. Geçen yıl Ağustos ayında üç gün içinde İsrail Gazze’yi bombaladı ve bu kez 49’si çocuk olmak üzere en az 17 Filistinliyi öldürdü. Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni İsrail’in işlediği savaş suçları, özellikle de bir mezarlıkta 5 çocuğun ölümüne neden olan bir insansız hava aracı saldırısı hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

İsrail güçleri, son iki yıldır işgal altındaki Batı Şeria’ya neredeyse her gün baskınlar düzenleyerek rekor sayıda Filistinliyi öldürdü, rekor sayıda Filistinlinin evini yıktı ve yasadışı yerleşim faaliyetlerini geniş çapta genişletti.

İsrail’in Filistinli gençleri ve aile üyelerini vahşice kaçırması bu yıl eşi benzeri görülmemiş bir olaydı. Bugün İsrail zindanlarında çürüyen yaklaşık 5.000 Filistinli silah zoruyla kaçırıldı.

Filistinlilerin toplu cezalandırılması göz ardı edildi ve tüm bu İsrail suçları arasında Batı, Filistinlilerin misilleme önlemleri almaktan kaçınmasını istiyor.

Bu süre boyunca Batı, insan hakları gruplarının bitmek bilmeyen savaş suçlarını ve terörizmi belgelemesine rağmen, İsrail’i herhangi bir eleştiri için ayırmayı başaramadı.

Bunun yerine Batı medyası, İsrail’in Gazze Şeridi’ni bombalamasını, sanki savaş 15 Ekim 2023’te başlamış gibi “misilleme” olarak damgalıyor. Gazze’deki medya ofisinin başkanı Salama Marouf yaptığı açıklamada, “(İsrail) işgalinin direniş yeteneklerini hedef aldığı iddialarının aksine, (İsrail) işgal ordusu herhangi bir uyarıda bulunmadan doğrudan evlerini bombalayarak 15 katliam gerçekleştirdi” dedi.

Marouf, sivillere yönelik bu katliamlardan tamamen İsrail ordusunun sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi. “Bu zor gerçek (…) yoğun yerleşim bölgelerinde yakıp yıkma politikasını izleyen (İsrail) işgalini durdurmak için uluslararası toplumun ilgili örgütlerinin acil bir eylemde bulunmasını gerektiriyor” dedi.

İsrail, on yıllardır Filistinlilere karşı uyguladığı şeyin bir örneğini tattığına göre, Batı’nın çifte standardı utanç verici bir şekilde tam olarak sergilendi. Tarih, hangi tarafın terörist olduğunu ve hangi tarafın baskı altında olduğunu ve acımasız bir işgale direnmek için uluslararası hukuka göre her türlü hakka sahip olduğunu yargılayacaktır.