FİLİSTİN Meclisinin Feshi, ABBAS’ın Tek Adam HAYALİ!

Filistin İnsan Hakları Merkezi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin Parlamentosu’nu feshetme kararının hukuki olmaktan çok siyasi olduğunu ifade etti.

Kararın Filistin siyasi sistemini yıkacağı uyarısında bulunan Filistin İnsan Hakları Merkezi, konuyla ilgili bir bildiri yayınladı.

Filistin Parlamentosu’nun feshedilmesini tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiren merkez, Filistin halkının bölünmüşlük halini daha da kökleştirecek kararlar değil bölünmeyi sona erdirecek adımlar beklediğini söyledi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdürü Raci Es-Sorani, Filistin Yönetimi Başkanı’nın Adalet Bakanı’na Anayasa Mahkemesi’nden görüş almasını isteyip sonra parlamentonun feshi kararı çıkmasının yargı ve yürütme erklerinin yasama erkine açıkça müdahalesi anlamına geldiğini ve bu durumun Filistin siyasi sisteminin yıkımına yol açacağını belirtti.

Filistin İnsan Hakları Merkezi, karara hukuki kılıf giydirme çabalarının gerçeği değiştirmeyeceğini kaydederek, kanuni araçların kötü bir şekilde siyasi çekişmelerde kullanılmasının Filistin Yönetimi’nin kurulmasıyla başladığını ve 2006’daki seçimlerden sonra da artış gösterdiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin Filistin Yönetimi Başkanı tarafından oluşturulduğunu ve birçok kararıyla bağımsız olmadığını gösterdiğini ifade eden merkez, mahkemenin Filistin Yönetimi Başkanı’nın eli gibi davrandığını ve ona sınırsız yasama yetkisi verdiğini açıkladı.

Filistin Parlamentosu’nu feshetme kararının bölünmeyi derinleştireceğine dikkat çeken merkez, altı ay içinde yapılacağı söylenen seçimlerin sadece Batı Yaka’da yapılma ihtimalinden duyduğu endişeyi dile getirdi.