FİLİSTİN Halkı İsrail’in Yüzüne TOKAT Gibi PATLAYACAK

Son gelişmelerle ilgili olarak röportaj veren Hamas liderlerinden El-Hayye “Filistin halkından beklenen bir patlama var. Bunun nerede, ne zaman ve nasıl olacağını ise kestiremiyoruz. Ancak şunu diyebiliriz ki böyle bir patlama meydana gelirse bunu işgalciye yönlendiririz. Gazze’deki krizden, sıkıntı ve gerginlikten işgal rejimiyle Filistin Yönetimi ve uluslararası camia sorumludur. Dolayısıyla ambargoyu ivedilikle kaldırmaları gerekir ” ifadesini kullandı.

En son Washington’da “Gazze’deki insani kriz” başlığıyla düzenlenen toplantıya da değinen El-Hayye, Amerika’nın Gazze’deki patlamayı geciktirerek İsrail’e hizmet etmek istediğini belirterek şöyle sürdürdü:

“Amerika uluslararası platformdan istifade ederek karşılıksız bir şekilde işgalcinin taleplerini gündeme taşıyor ve savunuyor. Hamas’ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları’nın elindeki Siyonist askerlerden bahsediyor. Bunu dillendiren Amerika, Siyonist işgal zindanlarında bulunan binlerce Filistinli esirleri ise görmezlikten geliyor. Amerika idaresi insaflı davranmıyor. Sadeci işgalciyi gördüğü için ona her yönüyle hizmet etmeye çalışıyor.”

Filistin uzlaşısı

Filistin uzlaşısına da değinen El-Hayye, uzlaşının Mahmud Abbas’ın siyasi kararı ve Filistin Yönetimi ile Fetih hareketinin de sahiplenmesine bağlı olduğunu hatırlatarak, uzlaşı sürecini değerlendirmek ve bazı sorunlara çözüm bulmak için Fetih ile görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Hükümetin Gazze’de “tam manasıyla otorite kurma” bahanesi sebebiyle uzlaşının sıkıntıya girdiğini belirten El-Hayye, hükümetten açıkça “otorite kurmakla” ne demek istediğini kalemle yazmasını beklediklerini ifade etti.

Fetih’e seslenen El-Hayye “hiçbir bendini atlamadan uzlaşının bütün maddelerini hayata geçirelim” dedi.

El-Hamdallah konvoyuna saldırı

El-Hamdallah hükümeti konvoyunun Gazze’de saldırıya uğramasına da değinen E-Hayye “olayı kınadığımızı ifade ediyoruz. Ulusal birliği dillendirdiğimiz bu süreçte yapılan saldırının Hamas kadar Filistin halkına da kötülük yaptığını düşünüyoruz. Saldırı güvenlik güçleri tarafından etraflı bir şekilde soruşturuluyor. Sonuçları bekliyoruz. Ancak görünen o ki Gazze’deki iletişim şirketleri güvenlik güçleriyle birlikte çalışmıyor” dedi.

El-Hayye, saldırıdan birinci derecede istifade eden tarafın işgal rejimi, Filistin halkının içerdeki ve dışarıdaki düşmanları, Gazze’nin güvenli bir yer olmadığını ispat etmeye çalışanlar ve Gazze’deki güçleri zayıflatmak isteyenler, en zararlı çıkan kesimin ise Hamas hareketi, Filistin halkı ve Hamas’ın gerçekleştirmeye çalıştığı Filistin uzlaşısı olduğunu söyledi.

Olaydan hemen sonra Filistin Yönetimi ile Fetih hareketinin Hamas hareketini suçlamalarına değinen El-Hayye “Olayla ilgili birçok soru işareti var” dedi.

Yüzyılın Anlaşması

Hamas lideri El-Hayye, ABD’nin Yüzyılın Anlaşması olarak bilinen planının temelde Filistin davasını tasfiye etmeyi, bölgede İsrail’in de bir parçası olacağı yeni bir koalisyon kurmayı amaçladığını belirtti.

El-Hayye, Yüzyılın Anlaşması’yla ilgili Hamas’ın hiçbir Arap çevreden bilgi almadığını belirterek “ABD idaresinin bölgede İsrail’in de bir parçası olacağı yeni bir pakt kurma isteği var. Ortada yeni bir dost ve düşman kategorisi var. Anlaşma Filistin davasının köküne darbe indirmeyi amaçlıyor. Bunlar toprak, insan, kutsal değerler ve Filistinli mülteciler sorunudur” dedi.

Filistin Ulusal Konseyi

Halil El-Hayye, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’nün konseyi olan Filistin Ulusal Konseyi’ni eski haliyle toplamaması konusunda uyararak, bunun Filistin davası için büyük riskler taşıdığını, birleştirme yerine yeni bölünmeleri beraberinde getireceğini hatırlattı.

El-Hayye değerlendirmesinde “Eski yöntem ve yolla konseyi toplamak, bütün anlaşmaları es geçmek ve Filistin uzlaşı projesine de rahmet mermisini sıkmaktır” dedi.

Ulusal Konsey, Hamas, İslamî Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin itirazına rağmen 30 Nisan’da FKÖ’nün Yürütme Komisyonu üyelerini seçmek için Mahmud Abbas’ın kararıyla toplanacak.

Esir değişimi

Hamas’ın elinde bulunan Siyonist esir askerlerle ilgili dosyaya değinen El-Hayye “Esir takası konusunda şu anda ciddi hiçbir adım yok. İşgalci yerinde duruyor ve bu işi basın yoluyla idare ediyor. Siyonist esir askerlerin ailelerini yalanla ve gerçekleri saptırmakla hafife alıyor” dedi.

Siyonist işgal rejiminin bu konudaki bir çabanın başarısı için nelerin lazım olduğunu çok iyi bildiğini hatırlatan El-Hayye, gerçek manada yeni bir anlaşmaya zemin hazırlamak ve bu konudaki dosyayı açmak için işgalcinin önceki esir takas anlaşmasının gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.