Filistin-Gazze’de “Toprak Günü” Gösterileri

Filistin ‘‘Toprak Günü’‘ dolayısıyla Kudüs, Gazze Şeridi ve 1948’de işgal edilmiş topraklarda bulunan bölgelerde geniş kapsamlı gösteriler düzenlendi.

Gazze’de düzenlenen gösteriye katılan Filistinliler, ülkelerinin bayrağını taşıdı ve üzerinde “Kurtuluştan başka yolumuz yok” ve “Filistin’in kurtuluşu yakın” yazılı dövizler taşıdı.

İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Halid el-Betaş, etkinlikteki konuşmasında Filistin direniş güçlerinin, Kudüs ya da Şeyh Cerrah Mahallesinin geçen mayıs ayında olduğu gibi bir saldırıya uğraması durumunda söz söylemeye hazır olduğunu dile getirdi. Betaş, Gazze’nin Batı Şeria ve işgal edilmiş topraklardaki Filistinlileri desteklemeye devam edeceğini ve İsrail’in Filistin halkından intikam alma girişimlerinin başarısız olacağını söyledi.

Betaş, İsrail’le mücadelenin, Filistinlilerin topraklarını geri almadan, mülteciler evlerine geri dönmeden ve işgal bitmeden sona ermeyeceğini vurguladı.

Siyonist Rejim, 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait yüzlerce dönüm araziye el koymuştu.

Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

Her yıl 30 Mart’ta “Toprak Günü” etkinlikleri düzenleyen Filistin halkının bu eylemi, işgale karşı “direnişin göstergesi” olarak kabul ediliyor.