FİLİSTİN’den ABD’ye Uyarı: Sonuçları TEHLİKELİ Olur

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Radine, yaptığı açıklamada, ABD’nin ‘Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşıması ve Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıması’ yönünde bir karar almasının son derece tehlikeli olacağını bildirdi.

Radine, bu yönde muhtemel bir adımın bölgeyi ‘istikrarsızlık çemberinin’ içine doğru iteceğini belirtti.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Nasır el-Kudve de ‘ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması’ kararı almasını uzak bir ihtimal olarak gördüğünü söyledi.

‘Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması ile Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması’ arasında bir fark olmadığına dikkati çeken Kudve, ABD’deki mevcut yasal sistemin söz konusu kararı engellediğini ancak böyle bir durum gerçekleşirse Filistin’in çok kararlı ve net bir tepkisinin olacağını bildirdi.

Amerikan medyasının yönetim yetkililerine dayandırdığı haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs’e Taşınmasına İlişkin Yasa’yı daha fazla bekletmeyip Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin ise Kudüs’e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.

ABD Kongresi, 1995 yılında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan bir yasayı kabul etmiş ancak o tarihten bu yana görev yapan başkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliği Tel Aviv’de tutmuş, kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti. 1995’ten bu yana ABD başkanları, söz konusu yasadaki ilgili maddeyi kullanarak her 6 ayda bir elçilikle ilgili kararı öteliyordu.

Başkanlık kampanyası sırasında ABD elçiliğini Kudüs’e taşıma sözü veren Trump da görevi selefi Barack Obama ‘dan devraldıktan kısa bir süre sonra yasanın ilgili maddelerini askıya alma yetkisini kullanmıştı. Trump daha sonra haziran ayında ikinci kez elçiliğin taşınmasıyla ilgili yasanın yürürlüğe girmesini ertelemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da geçen çarşamba günü bu yönde bir adım için ‘erken’ yorumunu yapmıştı.