FETİH’ten İtiraf: KUDÜS’ü İhmal Ettik

Fetih lideri Abdulkadir, Fetih Merkez Komitesi’nin Kudüs üyesinin bulunmamasını kınadıklarını belirterek “Faysal El-Hüseyni şehit olduktan sonra yerine hiçbir atama yapılmadı. Bu büyük bir soru işaretidir. Bu kadar kusurlu olmak niye? Bu, kusurun sadece hükümet cenahında değil aynı zamanda Fetih düzleminde de yaşandığını gösteriyor. Doğru olan, Kudüs ile ilgili sorunları harekete taşımak için Fetih’in üst tavanı sayılan Merkez Komite üyelerinden birinin Kudüs’ten olmasıydı” dedi.

Filistin Yönetimi’nin kurulduğu günden beri Kudüs ile ilgili plan, bakış açısı, proje ve stratejiye ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Fetih lideri Abdulkadir “olması gerekenin aksine Kudüs konusunda anarşi görüyoruz. Diğer taraftan İsraillilere baktığımızda onların bu konuda plan, proje, strateji ve bir bakış açısına sahip olduklarını, Kudüs için seferber ettikleri imkânlara sahip olduklarını görmekteyiz” ifadesini kullandı.

Fetih lideri değerlendirmesinde, Kudüs’teki kuruluşlarla, Kudüs İşleri Bakanlığı, Kudüs ili, Fetih’teki Kudüs Komisyonu ve Ulusal Halk Konferansı arasında bir koordinasyon ve işbirliğinin olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üzülerek belirteyim ki Kudüs’teki merciler Kudüs halkının yükünü hafifletecek maddi imkânlara sahip değildirler. Bu merciler (kuruluş, idare vb.) Kudüs halkını çok yordu. Artık öyle olmuş ki, işgalcilerin ihlallerine maruz kalan bir Kudüslü bu mercilerden hiçbirine müracaat etmemektedir.”

Kudüs’teki mercilerin birleştirilmesi gerektiğini savunan Fetih lideri, bu konuda yapılan girişim ve çabaların ise başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, her bir merciin üst karar mekanizmaları düzleminde destekleyenleri olduğunu ifade etti.

Abdülkadir değerlendirmesinde ayrıca şunları söyledi: “Ana sorun, Filistin Yönetimi’nin Kudüs’e destek için ayırdığı bütçededir. İsrail’in Kudüs içindeki Yahudi yerleşimcilere sunduğu imkânları Filistin Yönetimi’nin burada yaşayan Filistinlilere sunduğu imkanlarla kıyaslarsak arada büyük bir fark olduğunu görebiliriz. İsrail Kudüs’teki Eski Belde ve çevresinde yaşayan Yahudi yerleşimcilere yılda 70 milyon Şikel verirken, Filistin Yönetimi’nin burada yaşayan Filistinlilere yaptığı yardım 20 milyon Şikel’i geçmemektedir.”

Durumun Arap ve İslam dünyası açısından da iç açıcı olmadığına dikkat çeken Fetih liderlerinden Abdulkadir, bazı Arap ülkelerinin duyurdukları ve abarttıkları gibi Kudüs için gerçek bir bütçe ayırmadıklarını, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin ise çok az bir bütçe ayırdıklarını kaydetti.

Karamsar bir duygu içinde sözlerini sürdüren Fetih lideri “Arapların Kudüs’e sahip çıktıkları konusunda söyledikleri yaldızlı sözlere rağmen ben Arapların ajandasında Kudüs’ün bir yer tuttuğunu görmüyorum” dedi.