DÜNYA Basınında TÜRKİYE – Büyük Kudüs Mitingi

İsrailli haber siteleri de mitingi yakından takip ederek duyurdu. Dünya basını, Saadet Partisi tarafından organize edilen Büyük Kudüs Mitingi’ne geniş yer ayırdı.

Yenikapı’daki ‘Büyük Kudüs Mitingi”ni haber yapan timesofisrael sitesi miting hakkında ilginç yorumlar yaptı.

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Müslümanları sokmamasını ‘güvenlik tedbiri’ şeklinde yazan The Times Of Israel, Yenikapı’daki mitingden duyduğu endişeyi yorumlarında saklayamadı.

Haber sitesi, Miting için değerlendirmelerde bulunarak, ‘Büyük Kudüs Mitingi’ni Saadet Partisi’nin düzenlediğini ancak ‘muhafazakâr AKP’den’ katılım olmadığını yazdı.

Haberde, ‘İslamcı parti genel başkanı Temel Karamollaoğlu, kalabalığa Müslümanların Kudüs’ten vazgeçmeyeceğini söyledi’ ifadelerine yer verilirken ‘İsrail ancak güçten anlar’ sloganı da hatırlatıldı. Haberde dikkat çeken ayrıntı ise, ‘Ancak neyse ki mitingde herhangi bir üst düzey hükümet yetkilisi yer almadı’ ifadeleri oldu.

EL CEZİRE

Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire, Saadet Partisi’nin öncülüğünde çok sayıda STK’nın destek verdiği Büyük Kudüs Mitingini haber sitesinde paylaştı. El Cezire, Büyük Kudüs Mitingi’nden çok sayıda fotoğraf paylaşırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun konuşmasına yer verdi.

EL-KUDS EL-ARABİ

İngiltere’nin başkenti Londra’da Arapça olarak yayınlanan günlük gazete El-Kuds el-Arabi ise, ‘İstanbul’da on binlerce Türk Mescid-i Aksa için gösteri düzenledi’ başlığını atarken, haberin detayında İsrail’in Kudüs’te Müslümanlara uyguladığı zulmü şiddetle kınadıklarına geniş yer verdi. Gazete İstanbul’daki mitinge geniş katılım olduğunu okuyucularına duyurdu.

REUTERS KUDÜS MİTİNGİ’Nİ 5 BİN KİŞİ DİYE DUYURDU

Londra merkezli haber ajansı Reuters, Yenikapı’daki Büyük Kudüs Mitingi’ni abonelerine duyurdu. İsrail’in Mescid-i Aksa’da Müslümanların namaz kılmasına izin vermemesini ‘İsrail’in önlemleri’ şeklinde veren ajans, miting meydanındaki yüz binlerce kişiyi de ‘5 bin kişi’ olarak duyurmayı tercih etti.

Reuters’in aktardığı haber şu şekilde: ‘İsrail’in Kudüs’teki El-Aksa camisinde aldığı güvenlik önlemlerine karşı Pazar günü Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul’da binlerce kişi, İsrail’in iki hafta boyunca şiddetli Filistin protestolarına yol açan diğer önlemleri kaldırmasından kısa bir süre sonra toplandı. ‘Büyük Kudüs Mitingi’ olarak adlandırılan ve Saadet Partisi tarafından organize edilen İstanbul’daki miting, İstanbul’un güney ucundaki Yenikapı geçit sahasına yaklaşık olarak beş bin kişiyi çekti.

Protestocular şehir genelindeki otobüsler ve feribotlar tarafından getirildi, sahada Türk ve Filistin bayrakları sallandı. Saadet Partisi başkanı ve STK temsilcilerinin kalabalığa seslendiği dev sahnenin önüne ‘El-Aksa onurumuzdur’ yazan afişler asıldı.’

‘NETANYAHU’NUN DA GÖZÜ BURADA’

Reuters, Karamollaoğlu’nun ‘Sadece Gazze değil, Tel Aviv’in de gözünün bu meydanda olduğunu biliyoruz. Netanyahu’nun da gözü burada ve buradaki toplantıdan korkuyor’ ifadelerine yer verdi.

Arap basını da mitinge kayıtsız kalmadı. Birçok gazete ve internet haber sitesi mitingi haberleştirerek okurlarına aktardı.

EN-NAHR GAZETESİ

Lübnan’daki En-Nahar gazetesi, ‘Kudüs’teki İsrail ihlallerini protesto için İstanbul’da büyük miting düzenlendi’ başlığıyla verdiği haberinde, Yenikapı meydanında toplanan binlerce kişinin İsrail’in Mescid-i Aksa’da yaptığı ihlallere karşı duruş sergilediği ve Filistinlilere destek olduğunu yazdı.

EL-ARABİ EL-CEDİD

Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesi ise mitingi ‘Binlerce Türk Kudüs’le dayanışmak için İstanbul’da gösteri yaptı’ başlığıyla gördü. Mitinge katılanların Filistin ve Türkiye bayrakları taşıdıkları belirtilen haberde, Aksa ve Filistinlilere destek sloganları atıldığı bilgisi paylaşıldı.

EL-ARAB

Katarlı El-Arab gazetesi de mitingi ‘Türkler Filistinlilerin yanında durdu’ başlığıyla okurlarına duyurdu.

EL-HALİC

Körfez merkezli yayın yapan El-Halic internet portalı ise mitinge geniş yer ayırdığı haberinde, mitinge katılanlar tarafından İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerine karşı yaptırım çağrıları yapıldığı ifade edildi.