DSÖ: İsrail Her 10 Dakikada 1 Çocuk Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, işgal ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini, 1,5 milyon kişinin yerinden edildiğini ve insanların sığınabilecekleri bir yer aradıklarını ama hiçbir yerin ve hiç kimsenin güvende olmadığını açıkladı.

Ghebreyesus, Birleşmiş Miller Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) New York’taki merkezinde yaptığı konuşmada sahadaki durumu anlatmanın imkânsız olduğunu söyledi.

Hastane koridorlarının yaralılar, hastalar ve ölmek üzere olanlarla tıka basa dolu olduğunu, morgların dolup taştığını bildiren Ghebreyesus, “Anestezisiz ameliyatlar yapılıyor. On binlerce yerinden edilmiş insan hastanelere sığınıyor. Aşırı kalabalık okullara sıkışan aileler, yiyecek ve su sıkıntısı çekiyor” dedi.

İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’ye yönelik geniş çaplı kuşatma ve saldırısından bu yana şimdiye kadar Gazze’de 10 bin 800’den fazla insanın öldürüldüğünü belirten Ghebreyesus, işgal ordusunun saldırılarında hayatını kaybedenlerin neredeyse yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkat çekti.

Gazze Şeridi’nde insanların giderek daha küçük bir alana sıkıştırıldığı için salgın hastalık riskinin de arttığını belirten Ghebreyesus, Gazze’de her gün 180’den fazla kadının doğum yaptığını, 9 bin kişinin kanser tedavisi gördüğünü; kalp, diyabet ve hipertansiyon hastası 350 bin hastanın bulunduğunu kaydetti.